jrdressyr.blogg.se

2013-01-31
22:36:00

hestar
I tisdags med skolan red jag Bahir, det gick för en gångs skull helt okej. Jag kunde rida honom i en lägre form redan från början där han verkligen släpte i underhalsen och limpan kom upp. Jag tänkte mycket på att rida honom fram till bettet därjag endast hade ett lätt stöd. Dock blir han väl springig och ilar iväg i traven istället. I galoppen tänkte jag på samma sätt att han skulle börja arbeta i en låg form. Vi red mycket skänkelvikningar, framdelsvändningar samt fattningar ur skänkelvikningar. 
 
Det som är jobbigt med Bahir är ju att han är så sne och är helt fast i vänstersidan vilket även var ett problem förra veckan vilket gör att jag tyvärr sitter och håller mer i den sidan för att jag tror att han kommer ställa igenom till slut, i tisdags tänkte jag väldigt mycket på att flytta ut rumpan eller rida in bogarna med ställd häst för att få honom att spåra då han sätter mig fel i sadeln speciellt i galoppen då det känns som om att man kommer ramla av i högervarvet då han sätter mig på den sidan så att han slipper skjuta på med vänster. När han sätter mig på sniskan så skjuter han in baken och galopperar/travar på dubbla spår för att slippa använda yttre bak (vänstersidan)
Men han vart väldigt fin speciellt i avtravningen då jag la honom lång och låg igen, dock sprang han iväg tills jag fick hjälpa av Annica att ta en förhållning samt driva på då han inte tog stöd i båda tyglarna och det blev för mycket glapp, helt plötsligt sa det klick och traven vart riktigt taktmässig och han började röra sig mer genom ryggen alltså blev det en helt annan trav med mer schwung.
 
// Rebecka
 

2013-01-31
21:30:05

hektiskt?
Jag och Johanna började dagen med en tur ut till Jursta där vi har praktik. Morgonen passet var väldigt segt då båda inte var på något topp humör. Vi började som vanligt med att fodra hästarna samt släppa ut för att sedan fortsätta med att mocka. därefter gjorde vi i ordning en privathäst för tömkörning samt Bert som även han skulle tömköras. Därefter var det Treasures tur för longering, Treasure som bara har gått på lina få antal gånger i sitt liv och är endast 3/4 år, alltså är det väldigt sent hon blir inriden var jätte duktig och travade i båda varv. Därefter lunch  fodrade vi hästarna och oss själva för att sedan efter lunchen fixa i ordning de två "gamla" unghingstarna Rolex och Räkan för tömkörning för att sedan fixa i ordning Prada för ridning. Vi avslutade praktik dagen med att ta in alla hästarna och fodra kraft. 
 
Hemma har jag pratat med Johanna 3 gånger (!) och försökt göra klart mina svenska inlämningar som ska vara inne imorgon vilka jag ska vara klara med imorgon... Alltid bäst att börja sista dagen :)
 
// Rebecka
 
2åringen Uzelia på bild

2013-01-31
20:05:45

fler bilder på finaste Nick
♥Fler bilder på finaste Nick från i måndags,på sista bilden rider jag fram honom väldigt mycket vilket gör att jag hamnar för långt bak med överlivet men det är något som kan jobbas bort med träning av bålen.
 
 
 
 
 

2013-01-30
20:44:00

Soft Wednesday!
Sitter just nu med Becka och pluggar i soffan samtidigt som vi kollar på Mästerkockarna! Hehe älskar att se folk misslyckas! Vi försöker plugga lite men det går väl inge vidare för mig precis men för Becka verkar det rulla på ganska bra!
 
Idag åkte vi båda först till Farsta för dressyrspecial! Jag fick rida Leonardo som jag aldrig ridit förut. Ridningen idag blev lång och gick på ca 2 timmar. Jag fokuserade på framridningen med att lära känna honom och rida kontrollridning med mycket halter och se vad han lyssnar på och vad som är hans svårigheter. Jag började med takten och kolla av den. Sedan gick jag vidare till lösgjordheten. Eftersom han behövde komma igång red jag igång honom i alla gångarter på långa tyglar så han fick pendla själv och sträcka ut sig. När han kommit igång började jag fokusera på en rund och bra form som passade honom och hans typ. Mycket övergångar och tempoväxlingar. Vi pratade ihop oss i gruppen och Astrid gav mig tips hur jag skulle uppnå allting bättre efter den självstädiga ridningen. 
 
Astrid sa att jag får tänka på hans tempo och att han inte rör sig som ett halvblod. Allting känns ju så långsamt i ridningen med honom men jag ska vara nöjd med den takt jag kommit fram till sa hon. Jag ska göra mer och effektivare tempoväxlingar. Vi red en övning med öppnor på långsidan och då ökade jag traven ca 5 steg och tog tillbaka 5 steg. Jag kunde korta upp honom och få honom mer på bakdelen- schwunget kom fram och han var en dröm att rida! Vi avslutade med lite förvändgalopp där jag samma sak där fokuserade med mycket förändringar. Jag galopperade i förvänd på fyrkantsspåret och sedan bröt jag av efter 3 galoppsprång och fattade ny galopp osv. Jag fick honom ännu mer lyhörd. Blev mycket minskningar och fina ökningar idag som jag är nöjd med. Man får tänka mycket på hur han är byggd och vad han klarar av.
 
I slutet pratade vi hur det gått och Astrid vad väldigt nöjd, roligt! Om vi kollar på utbildningsskalan så kom vi fram till schwunget så nu får vi se nästa pass vad vi åstadkommer då om jag får honom nästa vecka. Kul att jag hade ett bra upplägg i den självständiga framridningen trots att jag inte kände honom. Ska skriva upp det i riddagboken nu så jag vet hur jag ska rida nästa gång för bästa resultat! :-) 
 
Idag fokuserade vi mycket på utbildningsskalan och försöka uppnå faserna. 

2013-01-30
00:24:02

Jum Jum!
Idag hade vi dressyr på dagens ridschema! Jag red Jum Jum idag igen vilket var väldigt roligt som jag såg fram emot. Vi tränade på framdelsvändningar och sidförande. Synd att jag missade förra veckans dressyr eftersom detta var lite repetion sedan sist. 
 
Jag hade nog väldigt höga förväntningar på passet idag eftersom jag vill ha den där känslan att allting flyter på som i slutet på varje pass. Har ju ridit markarbete och hoppning på honom senaste gångerna så jag var verkligen ivrig på lite dressyr nu. Kände direkt att han hade en dålig dag, ingenting fungerade riktigt som vanligt och han kändes väldigt loj för hjälperna. Han krävde väldigt mycket framridning idag och det var först i slutet jag kände att allting lossnade och då var han lika lydig som en symaskin! Försökte plocka med mig dessa sista minutrar och plocka fram till nästa pass! Jag fick gå på honom väldigt mycket idag ändå men det var först i mitten jag verkligen bestämde mig och höll ihop honom. 
 
I passets början ville jag bara få honom mjuk och lösgjord. Vi flyttade lite sidförande för lösgjordheten och jag ställde och böjde honom men samtidigt med låga krav. I Skritten fick jag verkligen igenom honom och likaså galoppen även om jag fick gå på honom med kvicka hjälper men i traven var det inte alls lika bra tyvärr förrens i slutet. I slutet kunde jag göra lite ökningar som han lyssnade bra på vilket är ett gott täcken att han är igenom och arbetar med hela kroppen. Att det var en dålig dag idag kände jag ganska direkt! Synd men det kan alltid bli bättre! Jag får till nästa gång bli mer bestämd och hålla ihop honom mer. Jag bestämde mig verkligen i slutet på att korta in honom och driva på mer så att hans "motor" vaknade till liv ordentligt och då märkte man en ordentlig skillnad vilket visar på att det även är jag som ska skärpa till mig till största del. Att Jum Jum hade en dålig dag är helt förståerligt!
 
Becka red Jum Jum på kvällen och även hon tyckte samma som jag, skönt att andra bekräftar att han inte kändes helt hundra med motivationen. Såg väldigt bra ut för Becka när hon red, bildbomb kommer imorgon! 

2013-01-30
00:02:00

Matte!
Idag har min hjärna fått arbeta något enormt! Har nämligen räknat foderstater i ca 9 timmar. Nej jag skojar faktiskt inte nu! Det är så otroligt och intressant. Jag har aldrig räknat på mina foderstater själv då jag haft turen med vänner som kan sånt där och varit snäll och räknat åt mig. Jag har såklart inte alltid varit nogrann med foderstaten och hur viktig den är som i början när jag skaffade La Venza och folk omkring sa en ungefärlig de själva tyckte. Man som liten lyssnade på råden och fortsatte. När man inte haft analys tidigare har det gjort det svårt också och man vill ju inte chansa även fast man varit tvungen. 
 
Nu när man har en analys och har tillgång till det är det ju väldigt viktigt att man har en balanserad foderstat. Finns tyvärr allt för många som bara slänger ihop en foderstat i hopp om att man själv vet bäst och kan se på sin häst hullet. Ja visst kan man det men det är så mycket man själv inte kan se med ögonen på hästen som du ser i en analys. Du vet inte genom att kolla på hästen hur magnesiumbehovet ser ut tex?
 
Först och främst krävs det att man börjar räkna ut vad sin häst har för behov. Lägger till tillägg för träning osv. Sen när man har gjort det är det kluriga att hitta en balans i foderstaten. MJ (Energi) ska vara i balans med hästens behov och hästens proteinbehov ska uppfyllas. Samtidigt som proteinet passar måste man verkligen se till att energin inte blir för mycket. Har man en fet häst som behöver gå ner i vikt men som behöver bygga muskler är proteinet såklart viktigt. Proteinet är hästens byggstenar men då när man har proteinbalansen höjs ofta energin och  det är inte bra för en häst som ej bör gå upp i vikt eftersom energi = fett. 
 
Jag själv har det problemet... Ska berätta mer om det någon dag istället för att tappa röda tråden i detta inlägg men jag hoppas många förstår vad jag menar. Allting är krångligare än vad man tror . De som räknat åt mig  tycker det varit svårt att hitta balansen då vi har dåligt hö i mitt stall som inte passar med La Venzas behov. 
 
Man ser allt för många som byter foderstater hit och dit fram och tillbaka från dag till dag. Varför gör man det?
 

Visst har jag själv virrat med foderstater men jag har haft väldigt mycket problem med hennes foderstat innan analysen då hon inte fungerat så bra på fodermedlen vi testat på. Hoppas verkligen alla blir bättre på att ta foderstaten på allvar och inte bara chansar med fingertoppskänsla och tror att man är bättre än vad man är. Foder är en djungel, lika väl som sadlar. Kan man inte räkna en foderstat och vad hästen behöver- Ja då kan man inte veta heller om sin foderstat passar. 
 
Tack & Hej! /Johanna
 
 

2013-01-29
16:39:52

Hjälp mig

....


2013-01-29
08:32:00

Funny!
Hittade massa gamla bilder på min förra blogg som jag tänkte dela med mig av! Blir väldigt irriterad på hur fula vissa av de är och samtidigt tänka vad ful sits jag har på dessa bilder. Har på senare tid funderat om det kanske är så att mina armbågar var bättre förr? Det känns som att jag är så flaxig med mina armar med svårhet att hålla de intill kroppen utan att bli stum. Kanske det har blivit sämre och att det var bra förut?
 
Tycker jag har en bra vinkel på dessa bilder som jag är nöjd med. Vad tycker ni? 
 

2013-01-28
23:15:09

Svar på kommentar
Jag fick en fråga om vad vår utbildningsskala-uppgift handlar om och vad vi ska göra. 
 

Vi skulle skriva hela utbildningsskalan och förklara det ganska grundligt förstod jag det som. Jag halkade iväg på 1800 ord....oupsi! Vet inte om jag nu kommer få sämre betyg för det men det är så svårt att skriva kortfattat.
 
Hur som helst ska vi skriva om utbildningsskalan dataskrivet och sedan ska vi ge tips utöver den. Jag gav tips på olika övningar på varje del i skalan. Jag skrev tex hur man kan träna på att få en bättre takt, vad som krävs för schwunget och vad som händer med en häst som har svårt att bibehålla en bra kontakt och försöker jobba sig undan. Jag försökte ge små konkreta enkla tips som visar lite olika exempel. 
 
Sista delen i hela uppgiften blev att skriva vart vi tycker att vi ligger i skalan eller vad vi brukar uppnå. Frågan var väldigt luddig men det var så vi uppfattade uppgiften. Vi lär se på onsdag om vi fattat uppgiften rätt.
 
2000 ord om utbildningsskalan! :-) Måste tillägga att jag i slutet tänkte lägga in en fin bild på en häst i fin samling med alla delar med sig. Hittade en så otroligt fin bild på fina Totilas som jag gärna delar med mig utav!
 
/Johanna

2013-01-28
22:12:00

Bästis hästis
Idagis redis jag på Nickis, var väldigt trevlis. 
 
Nä om man ska ta och skärpa till sig lite. 
Fick som Johanna skrev med mig Johanna till stallet vilket var väldigt roligt! 
Umgicks med johanna såklart och även frida innan ridningen där det nog blev lite väl flummigt...?
 
I allafall ridningen gick väldigt bra tycker jag, jag hade en bra känsla genom passet dock blir det väldigt mycket häst att rida. Jag red många halter för att verkligen fånga upp bakbenen, försökte även tänka på att göra många tempoväxlingar för att ha honom fram för skänkeln. Det jobbiga med Nick är att i övergångar drar han mig hur sadeln för att göra sig lång vilket gör att tyglarna glider ur handen på mig, då måste jag verkligen tänka på att sätta mig på rumpan ochhålla kvar i handen samt efter han dragit  mig ur sadeln och tygeln ur handen på mig måste jag rygga honom för att visa att det är fel. Men det är lätt att var efterklok!
 
Fler bilder finns att visa men de får vänta till senare pass, vill ha lite bilder att visa.

Jag har nog hittat min häst♥

 



 
 





 
 

2013-01-28
14:56:54

BRS
Skolan har rullat på som vanligt, lite snabbare än alla andra andra måndagar så det känns bra! Vi fick nämligen skippa sista lektionen och arbeta med den hemma! Jag hade planerat en liten kort tur till stallet men bestämde mig istället för att åka hem med Rebecka. Nu sitter vi här hemma hos henne medans hon har bytt om och fixat sig inför att åka till BRS och rida! Väljer att följa med dit då jag vet hur otroligt roligt vi har det på BRS! Frida ska också dit så det blir kul! 
 
Har börjat med en inlämning idag om utbildningsskalan som ska in idag! Jag är väldigt nöjd så jag fortsätter med den när jag kommer hem. Har en plugginställning idag känns det som, dock är det bara pluggtanke på hästämnena men men. Alltid något :-)
 
 /Johanna

2013-01-28
00:30:00

IM THE BEST! / JOHANNA INGEMARSSON
''Bra jobbat, ett A på det här arbetet''
 

2013-01-28
00:18:00

Godnatt bloggen!
Becka tror nog att jag har slagit i huvudet. Jag har precis avslutat dagens plugginsats- 4 inlämningar som var ogjordna och oinlämnade. Becka har aldrig hört mig plugga så mycket som idag, vi har pratat i telefon 2 timmar!!! vilket betyder att becka har fått lyssna på mig medans jag rabblat upp massa ur mitt arbete. Vi har skrattat och nästan gråtit av skratt, Becka har tappat andan och hon har varit allmänt chockad helt enkelt. 
 
Jag är så nöjd med mig själv, så nöjd att jag glömde bort min hårinpackning mitt i allt! Har haft i den sedan kl . 20 vilket nu är 4 timmar. Orkar inte väcka familjen med en dusch så jag får helt enkelt sova med det..... Får ta itu med håret imorgon och hoppas på att det inte ramlar av. Ja lent borde det allt vara och tovorna väck! Tycker nog allt jag är värd en icke pluggdag imorgon. Ja det är väl som vanligt då egentligen men men..... Har under dessa 6 timmars plugg blivit klar med :
 
fall 1- hovuppgift. Hovmekanism, rörelsemekanisk, benställningar och hästens rörelse på 5 datasidor.....
Hästens näringsbehov, uträknat på tre hästar som man skulle räkna behovet på. Bla unghingst, digivande sto.
Hästens historia med tre raser i hästens tidslinje.
Ett kompletteringsarbete om min praktikplats fodermedel, strö, leverans osv som gick på ungefär 1,5 dataskriven sida!
 
SÅ STOLT! Ja det är faktiskt Johanna Ingemarsson som skrivit detta Inlägg. Ibland kan man ;-)
 

2013-01-27
21:33:37

Jag hade fel!
Trodde jag skulle få njuta framför tv:n efter allt pluggande, nejdå där hade jag allt FEL! Fick precis ett mejl om att jag har en ganska stor hovinlämningsuppgift som måste in nu ikväll. I skrivande stund satt jag och jobbade med en kompletteringsuppgift jag självmant vill lämna in utan att jag fått denna uppgift tilldelad. Vad gör man inte för sina betyg i hästämnena? Pratade precis med Becka som hade lika fullt upp som mig, vi skrattade mycket åt detta och såg nog lite humor i det hela. Här hade vi båda massa att göra nu och har bestämt oss för att höra av oss ikväll om en timme! Ja det återstår och se om vi både är levande! ;-) 
 
/Johanna

2013-01-27
19:32:14

Powerplugg!
Jag är väldigt nöjd med denna dag, allting har gått med otrolig lätthet! Först var jag och mamma på lite äventyr, efter det när vi skulle till lyckås insåg vi att det såklart var söndagsstängt! Att vi inte tänkte på det... Aja dagen blev ju inte precis sämre för det eftersom vi bestämde oss för att åka till Sickla istället. Åkte till sickla och hem kom jag med två par nya byxor! Det är något jag verkligen är dålig på att köpa. Jag hatar att prova alla dessa jobbiga jeans. Inte det att jag inte gillar jeans men jag är väl helt enkelt lite lat och jag hinner i princip inte att ägna flera timmars letande efter perfekta jeans! Idag hade vi tur, gick in på min favoritbutik VILA och på första försöket passade de bra! Något långa kanske båda är men jag orkade inte leta mer. 
 
Åkte hem och har suttit nu i några timmar och PLUGGAT! okej ibland överdriver jag lite med mitt pluggande och säger att jag pluggar mer än vad jag gjort men nu ska jag vara ärlig och säga att jag faktiskt gjort klart 2 hela uppgifter!!!! Först en uppgift att räkna ut tre stycken hästars näringsbehov som var lite klurig och sedan även en tidslinje med hästens evolution som jag också är väldigt nöjd med. Kvar har jag "bara" en hovuppgift med hovens uppbyggnad osv. 
 
Jag är väldigt stolt över mig själv och vad jag åstadkommit idag! 
 
Stallkatten Bulle-Rulle!
 
 

2013-01-27
10:03:21

Lördagsshopping!
Igår åkte jag till Nacka forum med min mamma, mammas kompis och min farmor i jakt på att hitta ett par skor! Har  tjatat länge på att primeboots är de ända skorna jag kan tänka mig köpa. Första butiken jag ville in på är Jackie och vad ser jag direkt när jag kommer in- primeboots!
 
Hittar min storlek och hem kom jag med mina underbara primeboots! Är väldigt nöjd! Valde bruna med "guld" detaljer som passar min boomerangjacka bra och gulddetaljerna passar bra till min väska! 
 
 
Ska iväg nu en sväng med mamma och sedan blir det en sväng till lyckås och se om jag kommer hem med ännu mer shopping! 
 
/ Johanna

2013-01-26
14:56:32

Fullt upp
Idag kommer bloggen tyvärr bli väldigt lidande, har en hel del plugg att ta igen fram tills imorgon så som näringbehovsuträkningar, specialisera mig på ett foder och berätta varför det används på min praktikplats. Usch jag ska nog aldrig mer slarva med skoluppgifter, så jobbigt...
 
Imorgon är det även BRUS ÅRSMÖTE kl. 14.00 som alla under 26 är välkommna till där det bjuds på fika.
Vi ska även välkommna nya brus styrelsen, ska bli riktigt roligt!
 
 
bild lånad från brs.nu

2013-01-26
11:01:00

Miniatyr ponnysar!

American Miniature Horse

Visst är de fina? Jättesöta och små. Tackar inte nej till en sådan! 
Tycker ni att de är små eller tycker ni som mig att de bara är charmiga och helt underbara?

De verkar ju ändå vara ganska långa i kroppen för att vara så små. Shettisarna är lite mer kompakta. 
Ska hålla utkik efter ännu mer snygga miniatyrisar så blir det snart en till bomb!

                                                               *Bildbomb*








 
/ Johanna 

2013-01-25
19:47:00

Min största rädsla
Jag har nog ingen sådan rädsla där jag är rädd för hoppning, uteritter eller liknande vilket är skönt förut var jag nog lite rädd för hoppningen och när det gick fort utan att jag hade kontroll.  Allt för många tror att jag är rädd för att hoppa när jag bara tycker det är väldigt, väldigt tråkigt. Men på senaste tiden har jag klarat det väldigt bra.
 
Min största rädsla nu är att misslyckas. Jag vill så enormt mycket inom ridningen vilket gör att min rädsla för att misslyckas sätter stopp för mig. Då jag aldrig tycker jag är tillräckligt bra för någonting vilket gör att jag aldrig tycker det går bra,simpelt. 
 
Jag måste alltså lära mig att se och känna när jag kan vara nöjd och inte vilja ha allt på samma gång även fast det inte är fel att vilja ha mer. Men jag måste känna när det är bra för vilken häst jag sitter på och inte vara rädd för att misslyckas och göra fel. Detta har gjort mig väldigt osäker på mig själv speciellt inom ridningen, kan även bero på att jag är lite av en perfektionist.
 
 
Har ni någon rädsla inom ridsporten?
 

2013-01-25
18:34:29

Globen inköp
Nu när jag städat igenom mitt rum litegrann insåg jag att jag har lite prylar jag faktiskt inte hunnit använda ännu! Tog lite bilder i snön! Har många saker i stallet också som jag kan fota någon dag när jag är där. Bla köpte jag flera pannband, var lite rea! :-) 
Benlindor, har flera par i stallet också.
Roeckl handskar som jag använt en gång
Gråa slit och släng skydd (aldrig använda, köpta på falsterbo(!!!) 
Lackade boots- tänkta att använda till en snygg outfit!
Stubben Dynamic soft touch sporrar- använda till träning!
 
Här kommer lite mer, lite saker har jag hunnit använda!
Schockemöhlevästen som använts flitigt utav mig! Underbar!
Fin huva! 
Blått bling pannband som är med första bilden i inlägget. Swarovskipannband! Ja många undrar väl varför jag köpte så många pannaband. Anledningen är för att jag känner att det höjer upp helheten väldigt bra och jag har brist på snygga pannband. Därav jag la ut mycket pengar på det. Hade jag inte lagt pengar på pannband hade det säkert blivit bekostat på schabraken som jag inte behöver. Pannband är något jag suktat efter länge.
 
Detta är Fredagens shopping om jag minns rätt? 
Transportskydd
Västen
Damasker 
smörjfett
benlindor
KL topp
Vinterridhandskar- dock inte till mig.
Hv polo ridbyxor
KL ridbyxor
Longerlina
Nummerlappar
 
Det jag inte har på bild men som finns i stallet är ett agriatäcke, Agriaschabrak, Paddar till benlindor, grå kingsland tröja, rosa Kingsland tröja, Mountain horse gosig tröja och lite mer saker som jag inte kommer ihåg på rak arm.
 
 

2013-01-25
16:22:50

Skomakare

Har precis suttit och åkt ut till åkersberga för att hämta mina cavallo stövlar som jag bett att sätta på dragkedja samt lästa ut dem i vaden. Dock var det inte på långa vägar klara vilket inte var så konstigt... Men nu får jag vänta till nästa vecka så kan jag förhoppningsvis rida i dem till nästa måndag.


2013-01-25
14:00:00

Önskeinlägg
Fått ett önskeinlägg att skriva om!
 
hur ser ditt liv ut om 10 år. Med jobb/utbildning/lavenza/träning/livet/kärlek..om du fick drömma lite! hur vill du att ditt liv ska vara och hur vill DU vara när du blir äldre. Någon förebild?
 

Detta var en väldigt klurig fråga men något som också fick massa tankar att snurra runt. Jag som tycker det är jobbigt nog att tänka fram några månader... Måste jag tänka på "allt" får jag väl tänka fram på mitt liv om 10 år med saker jag mår bra utav. Om vi börjar med arbetslivet har väl alltid min stora önskan vara att jobba med djur eftersom det är mitt brinnande intresse. Med tanke på betyg och sådant finns det väl inga möjligheter för mig att bli veterinär eller liknande men när jag tänker efter känns väl inte det riktigt mig heller även fast många har sagt att de gärna ser mig som veterinär då jag verkligen älskar djur. Är det något jobb jag inte skulle tacka nej till så är det att jobba på hundstallet. Människosjukvården kan jag i alla fall garantera att jag inte kommer syssla med!!
Att hjälpa andra är väl något det kommer rikta sig mot.
 
Hästlivet vet jag inte hur det kommer se ut, förhoppningsvis är La Venza en glad gammal pensionär på min egna gård. Saken är nog ganska säker att jag kommer skaffa en egen gård, skaffa minigris, skaffa hund, skaffa hästar. Hur pass det ser ut inriktningsmässigt vet man aldrig. Kanske jag tävlar hoppning? allting kan ändras så otroligt fort. Kanske jag bara har hästarna som en liten hobby? Jag vill i alla fall sträva mot att må bra och leva lyckligt! Den saken är säker.
 
Det är så otroligt svårt men jag har mycket i mitt liv jag gärna ändrar på, både med mig själv och med min livssyn... Jag har inte direkt en specifik förebild men det finns många jag ser upp till väldigt mycket som tex duktiga ryttare och underbara människor. Finns både underbara och sjuka människor i hästvärlden och jag har väl erfarenheter om båda tyvärr. Finns flera tränare jag verkligen ser upp till tex Emelie Brolin som hjälp mig mycket under den korta tid vi var hos henne, Eva som har La Venza nu som också är en så otroligt snäll och hjälpsam människa. 
 
Nu blev svaret lite väl djuraktigt kanske men jag har så svårt att blicka framåt, skippar gärna det ;-) Men djuren är ju det jag brinner för i dagsläget så jag har svårt att tro att jag kommer byta spår helt. Sedan får vi väl se, inget är säkert!
 
 
 

2013-01-24
20:21:06

Varför blev det La Venza?
Det hela började med att jag hyrde häst från jönköping med en kompis under sommaren. Blev väldigt förälskad i denna häst vid namn Golden! Allt ifrån härliga uteritter till hoppning och dressyr. Jag blev verkligen fäst vid honom. Där fanns aldrig någon rädsla, han var bara bäst! Väldigt fin läromästare dessutom som jag fick lära mig mycket på under denna korta tid. Om jag kommer ihåg rätt var han tävlad MSV.  Dagen kom tyvärr då vi lämnade tillbaka våra sommarhästar men jag hade bestämt mig för att hyra honom nästa sommar igen! Är det någon häst jag aldrig kommer glömma så är det Golden. Han har ett hjärta av Guld och gjorde aldrig något dumt. 
 
Har tänkt väldigt mycket på honom, har haft stora tankar på att vilja köpa honom men pga hans ålder kändes det inte aktuellt. Han är nu 24 år.
 
Året därpå åkte jag och två vänner till han som har hela hästuthyrningen. Första gången jag såg La Venza sa jag direkt- den där hästen gillar jag! Eftersom vi red varje dag var jag väldigt snabb med att "paxa" henne först. Problemet var att vi aldrig fick in henne, Det var bara vid insläpp hon hängde med de andra men för övrigt var det omöjligt. Kan ju inte direkt säga att hon var en skönhet! Tyckte om henne men hon var väldigt svår att hitta knapparna på så vi hann inte lära känna varandra under den veckan vi var där. Hittade en annan ponny där som jag trivdes bra med men som kunde få för sig väldigt mycket dumheter dock men jag var tuff i ponnyåren bakåt i tiden så det var aldrig något problem.
 
 
Dagen kom då vi fick ett samtal ifrån G som har hästarna. Han hade då tyvärr inte Golden hemma  men han hade Amulette hemma som jag provridit på praktiken! Tyvärr blev det ett nej senare då han fått fång.
 
Han berättade att La Venza fick hemma och eftersom jag ridit henne tidigare och gillade henne tog vi hem henne! 
Vi hämtade henne i jönköping och hämtade samtidigt upp en häst vid namn Goliat Mo.
 
Fick hem henne och alla förstår ju säkert hur det slutade, att säga farväl av en bästavän är nog omöjligt! Det blev vi och det ångrar jag inte en sekund! :-)
 
Ja ni vet ju att jag inte är så modig längre ;-)
 
 

2013-01-24
19:08:37

Mina två älsklingar♥
Som Johanna tidigare skrev hade jag fått i "uppdrag" att skriva om min favorithäst på Botkyrka Ridsällskap.
 
Det svåra är då att jag inte riktigt vet då jag har många hästar jag gillar att rida, det får bli två hästar som betyder väldigt mycket för mig. Skulle dock kunna skreva flertalet hästar då med storhästar men det är dessa två som betytt mest.
 
Arabella

Arabella
är i allafall min absoluta favorit som jag älskat i snart över 4 år. Utan henne hade jag aldrig vart där jag är idag med min ridning. För i över tre år har jag kämpat och kämpat, jag minns så väl första gången jag satt på henne. Jag red första gången i en p4 på torsdagar, det var sommar och vi skulle rida ut på åkern och galoppera. Jag var så rädd, för är det någon häst som kan galoppera snabbt så är det Arabella, vi studsade hejvilt och jag var nära att flyga i backen flera gånger. 
Jag har nog gjort ganska mycket med henne som att hoppa terräng, rida på långritt, ridit på natten i skogen, hoppa, ridit ponnycupen, kommit sist på varenda tävling. Men ändå har jag aldrig slutat kämpa för att vi en dag skulle vinna. Jag fick min vinst dock inte på tävlingsbanan, för näst sista gången jag satt på henne red jag stadig förvändgalopp vilket jag aldrig trodde skulle hända. Fy vad jag älskar henne♥
 
Mr Bean 
 
 
Mr bean är min andra favorit, ponny även han.
Vår historia började även den när han kom till ridskolan för runt 3år sedan? första gången jag red honom gick det inget vidare. Tror det var sommaren 2010 då han var pigg och la sig ned på lektionerna.
Men från det till idag har jag tävlat allsvenskan div 3 på denna "hopp ponny" vilket var min första start lokalt, vunnit Lb:2 och haft det roligt på lektionerna. Går inte annat att säga att han betyder otroligt mycket för mig.
 
 
 
 
 
 

2013-01-24
15:13:52

Älska snö och sol!

Idag har jag som sagt varit på bästa praktiken.

Imorse var det grymt kallt så klädde på mig väldigt mycket kläder vilket gjort att jag gått runt som en köttbulle idag. Men vad gör det när man är varm?

Började i allafall morgonen med mockning och resterande stallsysslor innan det var dags för lunchfodring av både mig och hästen,

Efter lunch fick jag sitta upp på Kee och rida henne på ängen. Underbart är det ända som går att säga. Solen sken och snön gnistrade samt att man satt på en häst som tränar st.george gjorde ju inte ritten mindre bra.

Efter ritten var det dags för insläpp och fodring ännu en gång innan det var dags för hemfärd.


2013-01-24
13:08:23

Gamla goda tider!
2012- Ja vilket underbart år i hästväg! Dessa tävlingar som fått munnen att le STORT!
 
Läste precis ett blogginlägg från Maria Ullsten, vår lagledare i Div III, vad glad man blev utav att läsa det. Ska dela med mig lite nu om denna underbara dag!

Solsken sken och himmelen lyste klarblå när lag Årsta Runsten fick sin blåa rosett. Tänk att jag varje år blir lika överrumplad över kraften i naturen, över hur förfärligt det kan vara med iskallt regn och hur härligt det kan bli när solen orkar värma igen. Och vilken tur att våren bestämde sig för att komma just söndagen den 29 april! Sedan i midvintras har Ella tränat lätt C:1s serpentinbågar med skrittövergångar för att kunna vara med i division III och i år debuterade även jag, som lagledare. Fyra ekipage får rida, de tre bästa resultaten räknas. Laget hade sedan länge fyra medlemmar – Emma Ödlund, Tilda Tärnfalk, Mimmi Löfstrand och så Ella – när en av Idas klasskompisar (!) hörde av sig för några veckor sedan och undrade om hon fick vara med. EN sån himla tur, helt enkelt. För på fredagen innan mejlar Emmas mamma Pernilla och säger att hon fått en mysko infektion som gör att hon knappt orkar stå på benen, så hon vet inte om Emma kan komma till start. Och så kvällen innan ringer Mimmis mamma Sussi – oljan rinner rätt igenom deras dragbil, så varken den eller Mimmi kommer kunna starta. Vad är det di säger, ungdomarna? Shit pommes frites! Tack snälla Johanna för att du finns! Inte nog med att hon rycker in på så kort varsel, tack och lov att hon redan var anmäld till förklassen och alltså skulle vara på plats med sin D-ponny LaVenza (en korsning ardenner connemara, god och glad sina 21 år till trots).

Men vilken maraton-dag! Hinner precis se Johanna och LaVenza rida förklassen (som går i Lätt c:2), en jättefin runda som gör att de leder klassen! Personbästa för Johanna ”det har aldrig gått så bra förut” som tyvärr hamnar precis utanför placering. Tilda anländer med föräldrar och sin vackra svarta ponny De Kuiléns Moriêntes som tack och lov kallas Morris. Coolast är Ödlunds, som ju har fem (5) tävlingsponnyer, som vet att dressyrtävlingar tar tiiiid (en klass med 40 ekipage á tio starter per timme, ja det blir fyra timmar . . .) kommer sist men ändå flera timmar innan Emma startar. Jag är ju lagledare och ska bestämma i vilken ordning våra tjejer ska starta, tänker hoppning där det alltid är värst att vara först, så jag sätter Ella som etta. Under dagen inser jag att det är tvärtom i dressyr – Ella startar halv två, Emma halv tre, Johanna halv fyra och stackars Tilda på sin unga ponny inte förrän framåt halv fem. Tackoch lov då att solen skiner och att Ella och jag plockar tusen poäng av sorten som kommer att ge oss varsin stjärna i himlen – hon har nämligen bakat tillräckligt med kärleksmums för att ryttare sam medföljande ponnyföräldrar och kompisar ska kunna äta sig nära nog mätta på de läckra små rutorna och jag har packat ner dem i en burk som jag dessutom har kommit ihåg att ta med mig.

Inte förrän framåt halv sex har sista ekipaget ridit och det står klart att lag Årsta Runsten kniper en av blotttvå placeringar (åtta deltagande lag ger inte fler än så) och att Emma Ödlund (som får sin lilla kaka att gå som en klocka) dessutom vinner individuellt på b-ponny, Johanna blir femma på La Vanca – hon skräller alltså till med TVÅ personbästa resultat på samma dag och blir bäst i laget med 65 procent – och Tilda (som gör en superrunda med det där riktiga dressyr-knycket i höfterna) sexa och den vackra Morris får en vit rosett. Och Ella, ja hon kan inte tro att det är sant att hon faktiskt tillhör dem som i dag ska få rosett och plakett.

Men stort grattis alla som var med och red och supportade. Och så särskilt tack till super-ponnymamman Pernilla som hasade ur säng till ännu en tävling. Och till Johanna, som överträffade sig själv just den här dagen!

ars-lag-divIII

Det har varit ponnyallsvenskan Div-III och ÅrstaRunstenstjejerna höll fanan högt :)
Laget slutade på en fin andra placering och tre av fyra placeringar individuellt:

Emma Ödlund på B-ponnyn Chrisby vann sin kateogri på 63,333%
Johanna Ingmarsson på D-ponnyn LaVenza placerade sig 5:a på 65,185%
Tilda Tärnfalk på D-ponnyn De Kullen´s Moriëntes placerade sig 6:a på 64,815%

Deltog gjorde även Ella Ullsten på B-ponnyn Dip.

Stort Grattis tjejer
Stort tack även till lagledare Maria Ullsten

 

Även fast omgång två inte gick så där jättestrålande för div III-laget i ponnydressyr så hamnade laget på en delad andraplats totalt och är därmed i finalen som går av stapeln på Huvudsta den 27 maj. I laget omgång två red: Emma Ödlund på b-ponnyn Chrisby, Mimmi Löfstrand på d-ponnyn Lillemons Fury, Johanna Ingemarsson på d-ponnyn La Venza och Ella Ullsten på b-ponnyn Dip. Fantastisk lagledare var Maria Ullsten.

lagvinst-huvudsta

Lag Årsta Runsten skrällde ponnyallsvenskan div III och vann finalen på Hufvudsta ridklubb söndag den 27 maj. Laget kom tvåa i första kvalomgången, men efter en sjätte placering i omgång två var det oklart om det skulle räcka till final. Men det gjorde det alltså och i hård konkurrens med många duktiga ekipage från bland annat Sundby ridklubb (som vunnit bägge kvalomgångarna) så red Ella Ullsten på Dip (B), Emma Ödlund på Nexis Izzmer (C), Tilda Tärnfalk på De Kuiléns Moriêntes (D) och Mimmi Löfstrand på Lillemons Fury (D) ihop hela 1709 poäng. Därmed blev laget flera d-ponny längder före tvåan Vällingby ridsällskaps 1674 poäng och hela 51 poäng före ärkerivalerna Sundby.
Laget hejades fram av föräldrar och lagkamraten Johanna Ingemarsson, som slog personbästa med sin d-ponny LaVenza under första kvalomgången. Men som efter lottdragning tyvärr blev den som inte fick plats i finallaget.

Div II i ponnyallsvenskan placerade sig trea idag på Gladö och gick därmed vidare till finalen. Finalen går av stapeln på Runsten den 28 oktober.

 

lag_divII-final

Dom duktiga ponnyryttarna i dressyr lyckades idag kamma hem en tredje plats i Allsvenskan div II -finalen.

Laget bestod denna omgång av: Lovisa Iwanovski på Harmonins Compis, Emma Ödlund på Amigo, Jasmine Nielsen på Sun City och Emma Hagström på Oh so Amazing.
Övriga omgångar har även Johanna Ingemarsson på La Venza, Mimmi Löfstrand på Lillemons Fury och Daniella Prodanovic på Gordon Rouge deltagit. Stort tack även till lagledare Sussie Löfstrand

 


2013-01-24
12:41:28

Update
Har varit både igår och idag! Blev ingen bloggning igår pga att jag inte mådde så bra. Har tagit det väldigt lugnt och så. Det är verkligen så trist att vara sjuk, har varit sjuk sedan i söndags nu. Eller det visade väl sig i söndags med lite ont i halsen. Gick till skolan på måndagen utan halsont och sedan var jag bara yr med huvudverk och feber när jag kom hem efter skolan. Tisdag-idag har jag feber och ont i huvudet. Missade praktiken idag så Becka är där själv :-(
 
Har fått uppdatering om La Venza nu också! Allting går jättebra med henne, hon är så lätt att ha att göra med så det är väldigt positivt. Vi har ju en plan för La Venza där borta och allting har gått väldigt bra. Vi har nu också börjat lägga till krafft muskel brevid muslin vi har. När jag tar hem henne sen kommer vi fortsätta med muskeln som proteintillskott och sedan byta ut muslin långsamt till kraft plus protein. Som det ser ut nu har det i alla fall gått väldigt bra. Anledningen till varför vi inte bytt foderstat innan är just för att vi fått en uträknad foderstat medans hon varit borta och den passar alltså på vårt hö i stallet och inte där hon är nu så vi väljer att fortsätta med den hon haft innan istället för att experimentera för mycket. Ska åka dit någon dag i helgen tänkte jag!
 
Här en bild på La Venza efter ett ridpass på banan!
 

2013-01-24
11:38:00

Spännande kamera på hjälmen!
Har suttit hemma nu och kollat på lite youtubeklipp, halkade in då på dessa klipp med kamera på hjälmen! Väldigt intressant att kolla på tycker jag, hästarna ser så snälla ut och det kanske är bra för mig att kolla lite på sådana här klipp så att min rädsla försvinner! Alla hästar är ju inte galna ;-)
 
 

2013-01-24
08:29:45

!
Jag och Rebecka kom på en idé igår till bloggningen och för att få bloggen rulla på så bra som möjligt utan massa "dagens inlägg" eftersom det inte är så kul att läsa hela tiden. Självklart kommer det bli mycket stallinlägg men för min del nu när jag inte har hästen hemma blir det såklart lite svårt med idéer. 
 
Vi kommer nu ge varandra ett inlägg per dag vi ska skriva om som är obligatoriskt. Tex idag kommer Rebecka skriva om sin favorithäst på BRS ridmässigt och varför han/hon/hen är det. Jag fick i uppgift av Rebecka att skriva varför det kommer sig att det blev La Venza. 
 
Inläggen kommer idag så håll utkik! Imorgon blir det två till inlägg vi valt till varandra. Ni får gärna kommentera vad ni vill läsa om eller om ni har någon fråga här på bloggen!
 
Saknaden blir bara större och större! Ska försöka få med mig Becka och kameran i helgen :-)

2013-01-24
07:07:43

Sidvärts

I tisdags förmiddag med skolan fick jag rida på finaste Bahir. Vi fokuserade på sidförande skänklar i vardera varv med att hästen skulle ta sidförande skänkelhjälp på volter där vi även skulle ändra storlek på volten.

Lektionen gick inget vidare, han är ju väldigt rolig att rida på men antingen är han väldigt stark i vänster tygel eller så blir han tom i han och för skänkel genom att krulla ihop sig bakom lod.

Jag hade även problemet med att han var för kort i formen, men det känns som om att han blir för lång och går på bogarna så fort man lägger honom i en längre och lägre form.

Jaja, det är bara att träna vidare.

I måndags red jag på Nixie men det finns inte så mycket att säga om passet...


2013-01-23
22:15:00

Rätt gissat!
Camilla var den som gissade rätt på vem det var jag red igår fast det var ioch för sig inte så svårt.
Tyvärr har inte Camilla någon blogg och därav ingen länkning.
 
 
Men som sagt red jag på mitt kvälls pass på bästa, underbara Nick.
Jag har nog fått mig en liten crush men han är ju så otroligt roliga att rida på!
 
Under passet red vi mycket öppna och galoppfattningar.
 
Är himla nöjd med honom, i slutet av passet blir han dock väldigt trött ochblir därmed lite sur och går inte fram lika bra. 
Nu ska det tränas till lokalen i Mars!
 
 
 

2013-01-23
20:23:37

Nöjd!
Nu är jag äntligen nöjd med designen!
 
Hoppas ni inte tycker den är allt för ful, hehe :)
 

2013-01-22
21:51:39

Dagens

Åh jag är verkligen så jäkla glad!
Skriver mer imorgon om veckans ridpass med filmer från dagen.

Så länge får ni en urusel bild från dagen.

Kör en gissa hästen, först som gissar rätt får en länk!


2013-01-22
10:42:51

sjukling
Godmorgon! Det var väldigt dumt utav mig att säga igår att jag skulle till stallet i vilket fall som helst... Vaknade och jag kände verkligen febern. När jag reste mig upp kände jag mig väldigt hängig och jag hade inte alls någon ork. Fortfarande 38 graders feber men trots detta var jag envis nog att vilja åka till botkyrka. Har längtat så otroligt mycket efter idag så jag kände att ingenting kunde stoppa mig.
 
Tryckte i mig frukost och kände även då att jag inte var så pigg. När jag skulle börja byta om till ridkläderna kände jag verkligen att jag inte hade någon ork. Väldigt jobbigt. Mamma hade packat min väska med alla ridsaker men i sista sekund precis innan jag skulle gå ut bestämde jag mig för att stanna hemma. Väldigt jobbigt men jag kände att min ork tog emot. Är väldigt besviken att jag skulle bli sjuk nu, sabbade hela min dag! Får se om jag orkar att gå till skolan imorgon, annars får det bli en hemmadag imorgon också! Längtar redan till nästa tisdag :-)
 
 
Sitter och kollar på desperate housewives nu!
 

2013-01-21
19:28:32

Maskeradhoppningen bildbomb
Frida 
Jag
Emma
Sofia
Sophia
Rebecka
Alice
Frida
Bygger fram!
Hela gänget 

2013-01-21
19:14:21

Hälsningar från en sjukling
Oj vad tiden har gått fort nu efter skolan, jag kom hem vid 4 och sedan dess har jag legat i soffan med datorn och bara tagit lugnt. Spelat lite spel på mobilen och dessutom ätit lite glass som skrämde iväg min huvudvärk.
 
Mår inte alls bra, 38,2 graders feber, huvudvärk som skulle kunna spränga hela mitt hus och dessutom ont i halsen. Har så ont i huvudet att jag knappt klarar av att lyssna på musik- då är det illa! Kände redan igår morse att jag hade ont i halsen men jag ignorerade det. Blev värre sedan när jag var ute några timmar i stallkylan! 
 
Idag när jag vaknade kände jag mig lite hängig men pga att jag hade så mycket att ta tag i idag så kunde jag inte stanna hemma. Försökte ignorera min huvudvärk idag men när jag satt på bussen var det ju massa folk och det blev lite för mycket. Kände mig helt yr och mådde lite illa. Nu låter det som att jag har vinterkräksjukan men det kan jag garantera att jag INTE har :-) Mådde bara illa pga halsen och huvudvärken. 
 
Ska vila upp mig lite nu, se snabba cash och ta det lugnt! Om det är något jag inte tänker missa imorgon så är det ridningen. Finns inte en ända tanke på det! Ska få bort halsondan och ta lite tabletter så försvinner det nog. Tycker inte alls synd om mig själv.......Becka får utverdera sitt ridpass och blogga lite sen. Av mig får ni bara meningslösa inlägg hela tiden känns det som!
 

2013-01-21
17:23:16

Nästa stopp

Nästa stopp för min del är stallet. Som vanligt är det dags för dressyrspecial, idag vet jag dock inte vilken häst jag ska sitta på. Helst av allt skulle jag vilja rida på Nick men jag känner på mig att det inte kommer bli så. Men håll tummarna för mig att jag får Nick idag!

Min blogg- app segar sig därav ingen bild.


2013-01-20
22:44:00

Skrattet är den bästa medicinen.
Varje ny dag är en ny möjlighet att förändra ditt liv.
 
Svåra tider skapar inte hjältar. Det är under svåra tider som hjälten inom oss träder fram.
 
Evighet är ett fruktansvärt begrepp. För var ska det hela sluta?
 
 
 

2013-01-20
22:06:30

Sthlmscup upplands bro

Idag var det min andra stockholmscups match på Upplandsbro ryttarförening.
Jätte mysigt stall med jätte trevligt folk samt fina hästar.

Jag red på en häst som heter Vito, snäll och gör det man ska var deras presentation. Kan inget annat än att hålla med, väldigt lik Nick i gångarterna dock inte alls lik i utseende eller ridmässigt. Annars väldigt trevlig speciellt på framridningen sen under programmet red jag slarvigt samt att hästen så att säga dog.

Resten av laget red super bra vilket resulterade i vinst med runt 30p.

Vito - Foto Madde Berner www. Ridskoleryttare.blogg.se


2013-01-20
21:10:59

Ska knapra alvedon
Varför använder man uttrycket "knapra alvedon", känner mig som en hamster eller något då.... Aja hur som helst har jag väldigt ont i huvudet. Kan väl inte påstå att det blev bättre när jag råkade spruta lite för mycket parfym i rummet och dessutom en parfym jag inte gillar och som jag bara får ont i huvudet utav... Typiskt mig!
 
Tror jag har feber, det är inte ofta jag är så sjuk att jag stannar hemma. Har så ont i halsen och har inte någon ork till något känns det som. Tror inte det var så bra för mig att vara ute i kylan idag. Nä nu ska jag kolla resor på nätet, vill åka iväg någonstans men vet inte vart. Idag är verkligen en dag jag har beslutsångest. Ångest hit och dit, kul för er läsare! Lovar att bli lite mer positiv....
 
Saknar min La Venza så otroligt mycket. Blir tårögd när jag ser oss tillsammans på bilder, vill bara träffa henne nu och krama om henne! Min fina ponny! 
 
Min bebis!

2013-01-20
19:19:44

Andats in lite hästdoft!
Har precis kommit hem ifrån stallet nu! Dagen börjades med lite golf, kände mig lite malplacerad men jag känner mig lite duktig faktiskt. Lärt mig att klubban jag slår bäst med är 9:an ;-) Känner att intresseklubben antecknad... Nej men dagen har varit bra och lugn. Börjar känna lugnet i mig själv lite faktiskt men risken blir väl istället att man blir lite för lat. 
 
Åt sushi till lunch, fick tvinga i mig för jag var verkligen inte sugen på mat. Inte så vanligt men idag känner jag mig verkligen anti mat. Usch men jag ska äta Ben och Jerry glass sen. Onyttigt men gott, tycker jag förtjänar det kanske nu när jag pluggat så "mycket".....
 
Vidare till stallet ute i kylan! Mysigt men kallt! Följde med Michaela och Angelina när de red ut! Jätteskönt att vara ute i lite härlig frisk luft. Var en lugn promenad för min del, när de travade powerwalkade jag istället för att jag kände av i höften så fort jag sprang. Blev sparkad för 8 månader sedan och så fort jag går mycket/springer så känner jag direkt av det så jag undviker gärna det så länge det känns kvar. Ibland om jag har rört mycket på mig så kan jag inte hoppa in i bilen utan att jag behöver lyfta in mitt ben och att det gör ont. Väldigt jobbigt men som tur är så känns det inte av i ridningen. Kan rida 3 hästar utan problem.
 
Nu ropar familjen att det är matdags, inte alls sugen... Har dessutom väldigt ont i huvudet nu och imorse vaknade jag med ont i halsen så vi får se om det kanske blir en hemmadag imorgon..
 
Nu ponnyakuten! :-D
 
 
 
 

2013-01-20
00:25:12

I don’t know where I went wrong
Har precis kommit hem, har varit på middag hos min Farmor med familjen och mina kusiner. God middag.
 
Dagen har väl varit väldigt lugn, sov ju bort halva dagen och sedan "pluggat" lite granna. Gjorde mycket igår som behövdes göras. Imorgon måste jag fixa klart labbrapporten för annars får jag F på måndag. Jag är så lyckad!
 
Känner mig inte så glad idag, vet bara inte varför. Mitt humör är inte det bästa och jag känner mig väldigt deppig. Lättsårad och ja jag vet inte vad. Såg precis en film som påminde mig om allt jag har känt senaste tiden. Hoppas dagen imorgon blir bättre... Ska iväg på fm och sedan på em vill jag hitta på något, se om man kanske ska en sväng till stallet kanske. 
 
Ångesten behöver inte nämnas mer nu känner jag. Massa tankar i mitt huvud.
 
 
 
 

2013-01-19
20:11:20

Duktiga Johanna!

Johanna har varit så duktig på att blogga nu när jag varit inaktiv någon dag. Har haft fullt upp helt enkelt.
Idag klev jag upp 5 på morgonen i Åkersberga för att sedan vid 5 i 6 åka en 2 timmars lång resa till Nynäshamn där vi har praktik då jag rider en kompis häst där lite då och då. Idag var det dock så kallt så det var absolut inget rid väder vilket ledde till att det blev snabb fix och sedan en lång tur hem. Hemma drog jag till centrum och lämnade in mina Cavallo Weltmaister som ska få dragkedjor på sig!

Igår gjorde jag absolut inget speciellt mer än att träna i hela 2 timmar.

Imorgon taggar jag stockholmscups match borta på Upplandsbro.


2013-01-19
17:38:00

Ett tips till alla!

Värm upp! 


Om det något många borde bli bättre på är det uppvärmningen av både häst och ryttare. Framförallt hästen. 

Det räcker inte med att skritta ett varv i varje varv. Absolut minst 10 min på långa tyglar. Jag skrittar alltid fram/av    10-15 min att eftersträva. Det är något alla borde följa och gärna att man skrittar fram för hand. Om man ska rida på banan/ridhuset och skrittar uppsuttet när man kan välja att leda fram är det egentligen ren lathet av ryttaren.

Rider man på ridskola förstår man att det inte finns möjlighet men vi privatryttare kan ju göra precis vad vi vill. Rider man ut förstår jag eftersom man kanske inte har möjlighet att hoppa upp på vägen. Som sagt finns undantag men att eftersträva är det bra. Förstår mig inte riktigt på de som hoppar upp och direkt kör på korta tyglar och arbete. Jag är inte perfekt och jag har inte allt tänkt på detta men man kan ju alltid göra förändringar. 

På Dressyrspecialen värmer vi alltid upp från marken, både häst och ryttare precis som här nedan.

Mari Zetterqvist Blokhuis har ett uppvärmningsprogram för ryttaren som hon ofta använder. Oavsett vilken typ av ridning som står på schemat för dagen är en stunds avsutten uppvärmning aldrig fel - och väldigt enkel att genomföra.

Gå på fyra olika sätt.
Gå omväxlande på tå, på hälarna, på utsidan och insidan av foten. Gå framåt, bakåt, åt sidan och baklänges i de olika positionerna, variera hastigheten. Lägg till armrörelser medan du går, sväng armarna fram och tillbaka.

Små hoppsa-steg.
Stå med benen ihop och med knäna lätt böjda. Gör små hopp på samma ställe, rör dig sedan med hjälp av hoppen framåt, bakåt, åt bägge sidorna.

Spring åt olika håll.
Spring framåt i lagom hastighet, variera mellan att springa åt sidan, baklänges, på tå, på utsidan och insidan av foten, växla hastighet. Gå/spring i skänkelvikning, korsa den ena foten framför den andra.

Korsande rörelser.
Stå rakt upp och ner. Börja med att böja höger knä uppåt, framåt, låt vänster arm nudda höger knä, byt och gör på samma sätt med motsatt arm och knä. 
Variera rörelserna och gör dem i olika tempon!

 Alla kan göra förändringar :-)


2013-01-19
15:09:13

Frog Jumping
 
Kolla på filmen! Helt sjukt! De som kan göra så här måste ha ett grodskelett eller något. De hoppar och landar som grodor. Jag lovar att de säkert varit en groda i sitt förra liv. Skulle inte förvåna mig. Har faktiskt själv testat om det går att göra så där men det gör det inte!! 
 
Någon annan som kan göra så här?

2013-01-19
13:02:36

NB11A
516 dagar, Ja länge har vi nu kännt varandra! Ca 506 dagar kvar...får mig lite ledsen att tänka på det. Halva tiden har gått och snart tar vi studenten och går egna vägar. Vissa åker utomlands, vissa börjar jobba, vissa kanske inte får jobb. Känner mig lite i riskzonen hehe.  Underbara klasskompisar är i alla fall det ni är. 
 
Vi har mycket minnen tillsammans, kollar bilder och ser att alla har förändrats något enormt. Säkert lika mycket förändringar om 500 dagar. Lite läskigt.
 
Kommer ihåg när vi gick i ettan, blyga men alla även väldigt pratglada. Vissa mer eller mindre. Vi hade en väldigt bra start. Med våra grodtofflor hoppandes runt i skolan. Något mer man kunde vara säker på med 34 tjejer i klassen var konflikter. Jag var väldigt beredd på konflikter. Framförallt när alla är hästmänniskor gör väl saken ännu värre. I ettan bildades det kompisgäng men inte grupperingar. Alla var med alla, så som det ska vara. Var lite konflikter även där men det är sådant man får räkna med. Man kunde ha huvudvärk och känna sig skoltrött men jag kan säga det att under ettan var jag inte hemma sjuk mer än nödvändigt. Krävdes mycket för att jag skulle vara hemma. Vi hade så otroligt roligt och varje dag man inte var där missade man garanterat massa roligheter.
 
Vi har har väl alltid varit en jobbig klass för lärarna men också en klass många gillade. Lärare hatade oss hit och dit för att vi kunde vara så extremt pratiga. 
 
I tvåan förändrades väldigt mycket, det blev mer grupperingar och gäng. Jag har alltid försökt mig hålla mig utanför gängen, jag vill vara med alla. Många ser mig nog som en person som kan prata med vem som helst. Många tröttnade på hästämnet och bytte skola. Nya klasskompisar har kommit och gått. Klassen var inte lika ihop som innan, det blev såklart tråkigare. Önskar faktiskt det kunde vara som förut- saknar det. 
 
Trots detta älskar jag min klass lika mycket för det, visst har man många gånger tänkt på att man vill hoppa av skolan, bara skita i allt men det är tack vare NB11A man faktiskt orkar. 
 
Älskar er ALLA!
 
 
Klassfoto 2011
Väldigt trötta tjejer, mår som man förtjänar!
Hur tänkte du här Lollo?
Solvalla
 
Till matteläraren!
 
 
Önskar jag haft mer bilder på alla, blev lite bilder jag hittade! Ni är bäst!

2013-01-19
12:03:00

You gotta get up and try try try
Igår blev det verkligen en pluggdag som tröttade ut mig totalt! Aldrig pluggat så mycket som igår... 
 
Vaknade precis och är riktigt trött, precis ätit frukost och nu sitter jag här och lyssnar på spotify! Älskar det! Framförallt lyssnar jag på toplistan men då brukar jag alltid få hoppa över så mycket låtar som man tröttnat ut sig på. Hoppas det kommer massa nytt snart! Insett hur underbart det är att lyssna på hög musik på spotify i hörlurarna och bara ''plugga''. Älskar det! Älskar musik så högt att man inte hör något annat. Tyvärr får man mycket klagomål på det...
 
Idag har jag insläpp! Skönt att andas in lite hästluft! Var ju allt två dagar sedan. Känns ganska konstigt men jag tror jag aldrig varit så icke stressad som nu. Inga planer, efter skolan ofta bara åka hem och lyssna på musik. Hinna göra massa annat nödvändigt men framförallt få ta det lugnt är något jag behöver. Skolan ska väl prioriteras men det är en annan sak. Kämpa på!
 
Får se om det blir en sväng till stallet innan insläpp, skulle vara väldigt mysigt att ta en promenad i detta väder. Njuta av kylan och kristallerna i luften. Nu är jag inne i min musik ett tag och stänger av allt annat- det bästa som finns! 
 
Cute-life-music-off-photography-favim.com-250398_large
 

2013-01-18
20:32:46

Fantasin flödar!
På Tisdag har vi ''vanlig'' dressyrlektion på BRS. Vad som nu är vanlig lektion vet jag inte men tisdagar för mig betyder i alla fall en massa skratt och framförallt veckans bästa dag! Längtar redan!
 
Eftersom vi är så knasiga har vi pratat om att ha maskeraddressyr! Vi har ju haft maskeradhoppning så då borde det väl vara dags även i dressyren! ;-) Man kan väl säga att maskeradtemat sist var allmänt pajas och mycket färgglatt. Färgglatt fult med andra ord!
 
Kanske djurtema denna gång?
 

2013-01-18
19:10:38

HmHm.....
Namnlös
Vad tycker ni om hööks kopia? Jag tycker det är förfärligt dåligt gjort. Kom på egna idéer!
 
Vilket skulle ni köpt?

2013-01-18
18:51:02

Smygtitt på Hööks våren 2013
Ja vad ska man säga, jag är inget stort fan av hööks. Hittar jag något där är det mest slit och släng. Tycker det finns många prylar där som inte är långt ifrån andra bättre märken prismässigt. Kollade förut lite efter ett utetäcke att köpa, såg då att om jag ska köpa ett täcke där med mina krav med hals, gram osv så kommer det väl ligga över 1000 kr åtminstone. Kollar jag då på horsewere täcken kan jag hitta ett för samma pris. 
 
Här har ni lite smygbilder!
 
aud
 
 
 

2013-01-18
18:26:49

Mina mål
Jag måste verkligen bli bättre på att ha mål, framförallt i ridningen. Utan mål och en bra planering kommer man ingenstans, inte jag i alla fall! Har suttit och funderat ut lite saker jag ska försöka eftersträva.
 
Jag måste verkligen bli bättre på planering i ridningen. Vad vill jag? Hur ska jag uppnå det och med vilken träning?
Jag måste bli bättre på att hinna med träningen av mig själv. Ut och spring, träna bålstabilitet och framförallt nå mina mål även där. 
Jag måste prioritera min tid. Något jag är allt för dålig på.
Göra inlämningar direkt och inte lägga de i "jag gör det sen- högen" 
Jag måste sluta göra saker som inte är bra för mig. Försöka i alla fall. Får tänka på framtiden även fast det är svårt. 
 
Är det något jag har svårt med är det att se konsekvenser. Hur mycket skräckexemplar man än får höra av allt är det inget jag bryr mig om. Jag tänker inte på hur det kommer se ut sedan när man blir äldre osv. Tex skolan, kan inte se framför mig hur det kommer se ut om jag inte går ut med minst G i alla ämnen. Orkar inte tänka på det. Medans andra säkert skulle få panik. Får se hur detta slutar :-)
 
Med träningen måste jag verkligen tänka igenom allt, hur och när ska jag träna? Med tanke att jag rider minst en häst per dag och ibland 3. Ridningen tar ju mycket tid så jag får försöka matcha in det i samband med det men att främst fokusera på styrkan hemma. För att träna stabilitet behöver jag inte gå utanför dörren, mycket kan man göra hemma. Inte bara det att tänka på, även tänka på de lite jobbigare sakerna. Hur kan jag förbättra med min hälsa? Jo det vet jag i för sig men det är inte så lätt att ta tag i det. Det är så lätt att trilla tillbaka på gamla vanor, något jag lärt mig!
 
 
 
 
 
 

2013-01-18
17:31:35

Don't wait for luck
Har ont i huvudet nu, antagligen pluggat för mycket..... Fortsätter dagen tills den tar slut med ytterligare plugg. Jag måste! Hatar det verkligen. Vill ju inte tillägna mitt liv som busschaffis precis... eller skräpplockare. Tänk att plocka upp efter alla andra, plocka godispapper och andras fimpar. Nja inte lockande för mig precis.....
 
Idag i skolan hade vi först biologi där vi skulle fortsätta med en inlämning. Går in på datorns dokument för att öppna mitt eftersom min uppgift nästan är klar. Blir jätteirriterad när jag inte hittar det. Smart som jag är har jag sparat den på datorn och eftersom vi aldrig har samma dator är det ju bara att vinka godbye till mitt arbete. Tack! Ibland undrar man ju om jag är blond innerst inne...Började om på nytt och denna gång skickade jag arbetet jag gjort till Becka på facebook så jag vet vart jag har det nu.
 
Efter biologin blev det lunch, subway! Var inte alls så hungrig. Därefter hade vi idrottsteori/mentorstid där vi först fick se en film om droger och sedan pratade vi mycket om lite olika sorters droger så som ecstasy och sånt. Blev indelade i grupper och fick en uppgift. Fixar den på nästa mentorstid för den var ganska enkel.
 
Ni hör ju att det här har blivit en väldigt tråkig dag och pluggig. Ingenting mer händer, måste plugga!
 
Bäst att plugga lite nu då! 
 
En bild som är 2 år gammal!
 

2013-01-18
09:32:00

Pontus Westergren träning
För några veckor sedan hade vi PW tränign på Botkyrka! Jag fick rida en liten häst som heter Pinnen, väldigt rolig och stadig häst som passade mig som handen i handsken. Hoppmässigt kände jag att jag klarade allt med honom och jag tvekade inte en sekund. Inte ofta jag får känna så!
 
Vi tränade mycket grunder, fokus på att hästen ska lyssna direkt. Inte om 1 min. Skänklar jag ska det bli reaktion och inte en fråga till hästen. En bra övning vi gjorde som jag tänker mycket på är när vi ställde oss en och en på långsidan och höll tyglarna i en hand och spö i andra. Pontus sa varsågod och då skulle man göra en ordentlig skänkel och lyssnade hästen inte direkt skulle man även slå till med spöt ordentligt. Just för att hästarna ska ge reaktion direkt. I början av passet var han väldigt loj men efter denna övning fick jag arbeta mer för att få tillbaka honom. Kul!
 
 
 

2013-01-18
08:28:33

När ska det sluta snöa?
Jag tycker snön är mysigt, hellre snö än att det är halt och blött. Den perioden hoppar jag gärna över. Det blir inte bara problem att köra bil, det blir problem att rida och framförallt problem att änns gå utanför dörren. Nä nu tycker jag detta ska hålla i sig ett tag! :-)
 
Idag är det fredag vilket betyder att jag har sovmorgon. Jag tar aldrig sovmorgon för jag är rädd för att försova mig och sedan tycker jag det känns bättre att vara helt klar istället för att stressa inför skolan och missa bussen som ibland händer.
 
Jag är inte så taggad på skolan idag, vet att det betyder plugg. Vi har väl lite roligare lektioner idag i alla fall. Skönt att alla känner samma sak med min skola ändå, lärarna har ingen koll och alla hatar det lika mycket. Jag gillar min skola för jag trivs där otroligt bra men lärarna är väldigt virriga på skolan. Därimot är ridämnena väldigt bra och inte alls virrigt. Där känner jag koll och där är det inga filmer om hitta Nemo vi kollar på.....
 
Idag måste jag dessutom ta en sväng till rektorn och prata om hur vi gör med alla mina uppgifter jag måste lämna in.
 
 
 
 

2013-01-17
23:18:00

Bilder ifrån idag
Har precis kommit hem från nattfodringen nu. Har tagit det väldigt lugnt nu när jag kom hem efter praktiken. Satt i bilen 3 timmar och pratade i telefon med lite viktiga samtal. Ja jag pratar ju väldigt mycket i telefon, älskar verkligen att prata i telefon! 
 
 
Praktiken idag var väldigt rolig men som jag berättat är jag inte alls van att rida ut på nerviga tävlingshästar. Man kan verkligen säga att de var på tårna idag. Redan vid uppsittningen började  Bert trippa iväg med Becka. 
 
Vi insåg väldigt snart att allting kunde hända idag. Vi bestämde oss för att inte rida på helt långa tyglar och att hela tiden vara beredd även i början. Ibland behöver man verkligen ta säkerheten först. 
 
När vi kom fram här på raksträckan efter många ofrivilliga stopp så kommer det en bil. Som ni ser får Bert syn på någonting. När bilen stannat för att vi ska kunna gå förbi börjar hästarna löjla sig och ingen av de villle gå förbi. Mina strumpor och skor var genomblöta och hade frusit så jag hade väldigt ont i mina fötter också av kylan så det var svårare att skänkla på henne en gång ordentligt för att få henen fram. Hellre en gång med reaktion än flera små hackiga hjälper som hästen inte reagerar på. Vi kom tillsist förbi den läskiga bilen.
 
Vi bestämde oss för att vända lite längre fram, när vi vänder märker jag vilken skillnad det blir och hon blir genast en helt annan häst. Det jag inte visste då var att den där häftiga känslan skulle leda till caprioll !! Hon började trippa mer och mer och sedan säger det bara PANG och hon skjuter upp ryggen, hoppar in i diket och kör en caprioll. Jag hänger på halsen men när hon börjar stegra hamnar jag tillbaka på plats. Hon fortsätter stegra och när hon tillslut sätter ner alla hovar på marken bestämmer jag mig för att hoppa av. 
 
Det som händer härnäst är en stegrande Bert som håller på att välta över. Hade inte Becka släppt taget hade hon fått honom över sig. Läskigt. Som tur stannade hästarna och stod lugnt och stilla. Vi var helt chockade så vi började skratta, riktigt läskigt. Inte själva grejen att det var kul på något vis men man vet inte hur man ska reagera.
 
Jag valde att hoppa upp igen och skritta några steg just för att inte bli rädd i framtiden (inte för att det botade det här nu men men...) När vi kom tillbaka ledandes med hästarna bestämde vi oss för att skritta de lite i ridhuset istället! Bra val :-) Jag kan ju tyvärr medelat att jag är på ruta 1 igen pga denna uteritt. Trist....
 
 
 

2013-01-17
21:42:00

Bert = tårta
Idag trotsade jag förskylningen jag dragit på mig och drog på mig stallkläderna för attta bussen 06.10 ut mot praktiken.
Vi började morgonen som vanligt med fording av hästarna samt på täckning och utsläpp. därerftermockades hela stallet och fodring av eftermiddags höet lades in i boxarna. Efter att hjälpt till att mocka i Lenas stall och halmat samt fodrat var det dags att ta in två piggeliner för utskrittning. Vi kom dock inte långt då båda hästarna var på tårna. Efter ett tag vände vi vilket fick hästarna att tagga till och vips så flög Gemeni som Johanna red på runt i bocksprång och liknande vilket även drog med Bert som jag satt på, vilket resulterade i en stegring där vi var nära på att välta över då han tappade balansen samt att jag inte var beredd på att han skulle resa sig vilket gjorde att jag ramlade av, om jag inte hade rullat undan tillräckligt snabbt hade jag fått en liten bert över mig så jag hade tur ändå kan man säga.
 
 Vi gick sedan tillbaka och fick sitta upp och skritta lite i ridhuset.
 
Därefter en timmas lunch, promenad med 3 åring + 2 åring och sedan insläppinnan dagen var slut och dags att åka hem.
 
 
Bert och jag efter avdruttning...
 
Jag älskar verkligen min praktik, det är nog den bästa praktiken jag haft någonsin då man får chansen att rida så fina unghästar och mer utbilda hästar samt att våra handledare är så otroligt snälla och trevliga så man känner sig verkligen välkommen. tummen upp för bästa Jursta Gård!
 
 

2013-01-17
09:47:00

Den dagen man har som roligast!
Är det något som alltid får än att studsa upp på morgonen hur trött man än är min älskade BRS grupp på tisdagar med skolan! Jag är så otroligt glad över vår fina grupp och den fina gemenskapheten vi har. Allt ifrån gruppbilder till magknip av skratt! Är det någon dag man känner sig deppig eller trött så kommer man garanterat inte hem med samma humör. I ryggsäcken har man istället massa fina minnen med de. 
 
Vet inte hur många gånger vi har skrattat och gråtit av skratt med varandra. Är någon borta en dag är det absolut en pusselbit som saknas. Alla bidrar på något sätt till den underbara grupp vi är. 
 
Något jag också måste hurra över med oss tillsammans är hur vi stöttar varandra. Vi hopprädda får stötta varandra och vi hejar alltid på varandra. Det finns inget bäst och sämst. Inget snack om andra eller hur andra rider. Vi stöttar varandra i vått och torrt. Något också som är så bra är att vi gärna frågar varandra om hjälp vad det än gäller! 
 
Tycker bilderna talar för sig själva! :-)
Maskeradhoppning! Yeah!
 
Det är så vi rullar! 
 
 

2013-01-16
22:04:07

2013´s måste!
Jag är inte så mycket för löften. Har sett att många bloggare skriver nyårslöften, mål, planeringar osv.
Är det något jag alltid haft svårt med så är det framförallt att ha en plan för någonting, ett upplägg. Läxor och inlämningar tex är väl inte direkt min styrka att lämna in i tid, kanske ibland överhuvudtaget. 
 
Är det något nu jag tänkt att jag faktiskt MÅSTE förbättre mig med så är det faktiskt skolan. Hur mycket jag än hatar skolan, är trött på skolan osv så är det något jag aldrig kommer slippa tills det är över. Halva tiden kvar....
 
Ständigt får man höra att man ska lämna in ditten och datten innan ett speciellt datum. Känslan när man inser dagen innan att man har prov/inlämning....Ja det är en helt normal känsla för mig. Totaly Normal! Bara det ger väl ett varningstecken.
 
Hejdå nu gräver jag ner mig med lite plugg..... eller inte!
 

2013-01-16
20:00:27

Ponnyakuten!
Har precis kollat på första avsnittet ifrån Ponnyakuten! Hann se lite i skolan idag då jag och Lovisa stannade kvar ett tag. Tog en dator, shoppade loss i automaten och släckte lamporna i skolan så var det hur mysigt som helst! Tyvärr hann vi inte se så mycket så jag såg resten nu.
 
Tycker det är väldigt intressant och roligt att se auditon. Vill bara också påpeka till alla att inte ta all tv på fullaste allvar med ungar hit och dit som kallar hästen bitch, hästar med skavsår och ungar hit och dit som inte kan rida osv. Det man verkligen måste tänka på är att tv kapar av mycket från klippen så många gånger kommer tyvärr det tråkiga delarna mer och framförallt för att det är bra tv.
 
Har läst lite bloggar nu och sätt att många som varit med på denna audition faktiskt fått väldigt mycket skit ifrån tittarna och har också sett att en bloggare var tvungen att radera blogginlägget just för att läsarna gick på barnen så hårt och att de som kommenterade framförallt inte kunde hålla det på en bra nivå. 
 
Ni såg säkert om tjejen med sporrarna på hästen. Har faktiskt läst hennes blogg och hennes verision. Sedan om det är rätt eller ej vet man inte men man måste tänka på att tv kan få saker ur en annan syn. Förstår ni?
 
Man får tänka på att allting vinklas! ( säger inte något nu för att försvara, har själv mycket åsikter men jag tänker att mycket kanske inte är som det ser ut så jag tar det med en nypa salt)   :-)
 
Måste ju också säga att lilla linus i castingen bara var för söt och cool, roligt att han kom med och får hjälp med sitt problem. Positiva människor gillar vi! 
 

2013-01-16
18:29:21

Yellow & Musse
Nu känner jag verkligen att utverdering utav passen väller in! Jag vet hur tråkigt det är att läsa för många så jag ska bara berätta lite kort om dagens pass på Farsta i dressyrspecialen!
 
Först ut blev Yellow, övervuxen ponny som jag tycker är väldigt trevlig att rida! Ser mycket av henne i La Venza så jag kan ta med mycket från henne och tänka på hemma. Idag gick det väl inte lika bra som tidigare då jag lär mig henne mer och hon tycker det är jobbigt när man kommer åt henne för mycket. Astrid tyckte passet var bra så det går ju ändå bättre desto fler gånger jag ridit henne. Som tidigare pass mycket fokus på att hålla henne kvar med stödet då hon gärna försöker komma ifrån arbetet och trippa iväg så vi tränade speciellt på att hon ska upp i trav direkt utan flera springiga steg innan. Helt okej pass ändå :-) 
 
Yellow!
 
Nästa häst blev en häst vid namn Musse, helt ny för mig! Väldigt rolig häst som lätt har blivit min nya absoluta favorit på Farsta. Härlig gång, härlig att arbeta med och det lilla vi red på 30 min fick mig väldigt glad och motiverad. Han fick mig att inte vilja hoppa av, han var verkligen underbar!  

Som vanligt med nya hästar blev det bara lite lära känna ridning och med hjälp av hans arbetsvillighet och lätthet kunde jag träna mycket på mig själv. Med honom kunde jag sitta avslappnad med stilla händer. Mina händer vill gärna skumpa runt och då blir det väldigt lätt att jag tappar stödet på tex Yellow. På Musse satt jag still och kunde fokusera på mig och mina hjälper. Han var trött efter ett kort men intensivt pass! Han var så maffig och verkligen min typ av häst! Jag tycker jag kunde se samma typ av ridning på Bahir som på Musse idag och då är det väldigt positivt! 
 
Hehe om Becka skulle få rida honom någon gång framöver är risken väldigt stor att jag får dela favorithäst med henne ;-) Får se om det är bra eller dåligt...
Trött Musse!
 

2013-01-16
17:55:00

Tisdagsridning på botkyrka!
Igår blev det ridning x 2! 
 
Först ut blev JumJum med hopplektion! Jum Jum är väl en övervuxen ponny skulle man väl kunna säga, inte långt ifrån ponnymåttet i alla fall. Det roliga med honom är att han är så fin när han väl går bra, vi har haft våra underbara pass men även vissa pass som inte alls känns bra, bla det första! Älskar hans steg när han är igång.

Hade inte alls höga förväntningar på passet med tanke på att markarbetet veckan innan inte alls var något att hurra över!  Tänkte på vad som inte gick bra veckan innan och vad jag gjorde fel. Får ofta höra att jag i hoppningen släpper kontrollen mer och inte rider lika nogrannt och bra som på dressyrlektionerna. Jag håller helt klart med och jag försöker alltid förbättra och tänka på det.
 
Skillnaden idag var att jag red precis som en vanlig dressyrlektion bara att jag plockade in hinder i arbetet- fungerade perfekt! Övningarna gick så mycket bättre och jag koncentrerade mig verkligen på att allting inte fick bli kaos igen. Hoppmässigt kändes det väldigt säkert och allting var tryggt. Analyserade tidigare pass och hade en plan vad som jag skulle göra tillskillnad från sist. Allting gick enligt plan och jag är väldigt nöjd för att vara en hopplektion.  Lösningen var så enkel som att inte släppa iväg honom och låta honom ta över styr! Jag brukar alltid tänka speciellt på Jum Jum att jag kan ställa krav men samtidigt hålla den på ett nivå som ändå han tycker är roligt. Han är en häst som kan explodera så jag får också vara väldigt rädd med vad jag gör och kräver. Hitills har han varit väldigt villig på allt och jag försöker alltid vara speciellt noga med att berömma honom just för att han inte ska känna att jag bara kräver saker från honom. Hoppas verkligen på att får rida honom nästa vecka när det är dressyr! 
 
Önskar verkligen att jag hade haft ridbilder på honom men jag får försöka fixa det :-)
 
Min trasiga stövel, tejpad och fin! Nya modet?
 
 
Pass nummer två blev på fina Bahir! Stallets favorithäst och nu förstår jag varför! 
 
Eftersom jag aldrig tidigare ridit honom och han är en ny häst för mig testade jag i början grunder så som halter, övergångar. Något jag tagit med mig från Astridträningarna. Alltid i början lära känna hästen och se hur den reagerar vid hjälperna.
 
I början fokuserade jag på en låg form och mycket tempoväxlingar. När vi kommit igång båda två fokuserade jag på att få upp honom mer på bakbenen eftersom han gärna går bakom lod och då kommer även framtungheten fram.
Precis som Becka skrev tränade vi på förvänd galopp. Där fanns svårigheten med v.Galopp men då fick jag verkligen kämpa med ställningen och överdriva fattningen så att det skulle bli rätt. När vi tränat lite fattningar på kvartslinjen la vi till att göra en båge från långsida till andra långsidan. Där blir det lätt att hästarna inte orkar och bryter av. Där skulle vi själv känna av om vi skulle fortsätta eller hur länge vi klarar av att rida förvänd båge. Jag kunde med lätthet göra hela bågen över eftersom Bahir var väldigt stark och stadig så istället då tränade vi hela tiden på att förbättra kvalitén på det. I slutet på övningen var han väldigt fin och samlad samtidigt som jag kunde driva på honom fint och vända med lätthet. 
 
I slutet på passet travade jag av honom med eftersträvninge att få honom så låg som möjligt vilket jag tycker gick väldigt bra! Roligt att jag hittat ännu en favorit! 
 
Om jag ska tänka ut det jag måste tänka mer på med honom är kontrollen, inte låta honom springa iväg. Med hjälp av tempoväxlingar och halterna blev han mer lyhörd på mig. I galoppen kände jag verkligen hur reglerbar han är och det är alltid lika roligt att rida sådana hästar.
 
Hoppas på att rida honom snart igen! :-)
 
 

2013-01-16
14:45:00

Dressyra
Igår hade jag ju även min vanliga lektion som även Johanna red i men det får hon skriva om själv!
 
Jag valde typ häst 3a men det fanns inte så många hästar jag var sugna på att rida så det fick bli Cenna vilket kanske var ett dumt val.
Hon var så stark och styv  i högersidan så att det knappt var ridbart. Hon är ju även så himla stel i bakbenen att hon skrittar och travar väldigt hackigt.
Skrittade väldigt mycket  för att få henne lösgjord i sidorna, hade typ behövt skritta hela lektionen men vi red en galoppövning längst med långsidorna där vi skulle fatta och rida förvänd galopppå ena långsidan och på andra fatta rätt galopp vilket inte var den bästa galoppövning påcenna då hon byter galopp i bak hela tiden så man får sitta väldigt still samtidigt som hon blir stark. 
Det var främst höger sidan som hon var blockerad i och inte tog skänkeln eller tygeltag så tänkte mycket på det Astrid sa fööra veckan med att korta yttersidan, driva med inner skänkel tills dess att man har stöd på yttertygel för att sedan ställa om vilket gav resultat till slutet då jag kunde trava av henne väldigt låg i en trav som inte alls var hackig.
 
 
Cenna
Fotad av mig

2013-01-16
12:37:00

Gårdagens roligaste
Igår mellan ridningar umgicks jag med underbara Johanna & Frida.
Frida och jag kände oss lite kalla och gick ner till stallet för att köpa lite varm choklad föratt värma oss lite.
På vägen upp mot Smedjan och Johanna, säger jag till Frida " Idag är jag så klumpig"
några meter senare skriker jag till och halkar i snön och får all choklad över mig. 
Bak om mig av skratt ramlar frida, så där i snön låg vi tillsammans.
 
 
Haha så jäkla komiskt...

2013-01-16
11:30:00

Hoppning
Igår var det skolridning som vanligt på tisdagar med stalltjänst, ridning och teori.
På ridningen red vi mycket vägar på böjda spår som t.ex. dog leg. 
Det gick inte alls bra, Gitano som jag red på var seg och svarade inte på mina hjälper och jag red som en nybörjare  då jag absolut inte kan rida i korta stigläder, jag vet verkligen inte hur man gör jag tappar all teknik och vet inte ens hur man driver hästen framåt, dåligt av mig säger jag bara. 
Under framridning kan man bara säga att form inte var något att snacka om utan det var bara att få fram honom men för att få fram honom behöver jag få honom kort och ihop för att börja skjuta på med bakbena men då dör han.
Jag tycker det är så pinsamt för jag ska kunna göra det bättre än vad jag gjorde igår.
 
Men i själva hoppningen gick det bra,efter lite fram galoppering och något rejs sådär så är han igång och hoppar bra. Jag har börjat rida på hinder i stället för att rejsa på hindret hoppas att hästen hoppar. 
 
Fick order efter lektionen att släppa taget i hoppningen och inte vara en sådan perfektionist.. ja jag är väl en perfektionist helt enklelt...
 
 
Något jag är väldigt trött på är att alla tror att jag är hopprädd, jag tycker bara det är väldigt tråkigt att hoppa. :)

2013-01-15
09:38:00

Vad väljer jag?
Kött eller fisk
Svart eller vitt
Bok eller film
Havet eller pool
Sommar eller vinter- hmhmh fyller ju år på vintern och det är mysigare vintertid men sommaren är saknad...

Bad eller dusch -  har duschar hemma så det var länge sen jag badade men dusch är smidigast och snabbast. skulle nog inte ha tid att bada....

Katt eller hund- självklart val! Helst minigris men hund får väl vara lika okej.
Stad eller landsbygd
chips eller popcorn
Lyx eller budget
Potatis eller pasta- Hatar att äta för mycket pasta så vissa perioder vägrar jag pasta men potatis är så trist...Räknas macaroner som pasta?

Guld eller silver
Biljard eller bowling
Morgon eller kväll
Choklad eller vanilj
Sola eller bada - Gillar att sola bara för att bli brun, annars kan det skippas!
Skidsemester eller solsemester
Julafton eller midsommarafton
Bärbar eller stationär dator
Glass eller godis
Jeans eller mjukisbyxor
Ringa eller sms:a
Enkel eller dubbelsäng
Blyerts eller bläck
Halsband eller armband
Tidning eller bok
Skridskor eller skidor- INGET!!!
Varm eller kall o’boy
Höst eller vår
Stjärna eller måne- Månen är läskig!
Skånska eller göteborgska
Rosa eller lila
Klänning eller kjol
Lägenhet eller hus
Jordgubb eller hallon
Nagellack eller läppstift
Långt hår eller kort hår
Äpple eller apelsin
Saab eller Audi
Konsert eller spa
Skräckfilm eller romantisk komedi- i bra sällskap och trygg sovplats så man inte blir rädd för att sova haha!
Blind eller stum
 
Oväntat?

2013-01-15
07:40:42

vi är osmartare än vad man tror!
hoppade på pendeln idag mot botkyrka då vi har ridskoledag idag! när vi hoppar på en gammal pendel och inser att det är så mycket folk bestämmer vi oss för att hoppa av nästa station och invänta nästa pendel som skulle komma 3 min efter. Såklart ska den vara försenad 6 min så nu sitter vi här och har lärt oss att fortsätta åka pendeln man sitter på ;-) risken är stor att vi inte hinner med vår vanliga buss nu.....smart va?




2013-01-14
22:31:50

Senaste från instagram!

2013-01-14
21:51:25

Dressyr 14/1
Idag har jag ridit rodeo, passage och galopp piruetter.
 
Dagen började med en ovanligt seg skoldag där  för att sedan ta mig hem och byta om till stallkläder för att sedan dra vidare mot stallet. Någonstans där emellan fick jag ett samtal av Birgitta som undrade om jag ville rida på Tolle, vilket jag självklart ville.
 
Det visade sig att Tolle redan på vägen ner till ridhuset var på sitt busigaste humör vilket även syntes i ridningen, bocksprång hit och dit vilket gjorde att jag satt löst X antal gånger men som tur var satt jag kvar.
 
Syftet med dagens lektion var att rida hästarna så låga som möjligt vilket inte var det lättaste påenhäst spänd som en stålfjäder och reagerade på minsta lilla.Flyttade bogarna hela tiden för att runda av honom i innersidan, för att få honom loss och mjuk. Efter ett tag släppte allt och vi började arbeta med öppna längst långsidorna samt på medellinjen, dock kom bockningarna tillbaka då och vid övergångarna nu var det bara enklare att rida honom ur dem genom att flytta bogen och gå in på en volt. Efter ett tag fick jag börja arbeta med passagen eftersom han hade så mycket överskotts energi, fick även känna på lite galopp piruetter vilket var väldigt häftigt.
 
Jag är så otroligt tacksam att jag får chansen att rida en sån här fin häst!
 
 
Synd att ingen var där och filmade för det hade varit fantastiskt kul.  Istället får ni nöja er med en gammal bild.
 
 

2013-01-14
20:58:32

Rädsla inom ridsporten
Många har säkert svårt att inse sina svagheter och rädslor. Tyvärr ser man ofta folk som döljer detta och jag tycker det är synd eftersom det är bättre att få bort det.
 
Utanför ridsporten stöter man få en och annan fobi. Jag själv är rädd för råttor och möss. Har kommit fram till anledningen- de kommer fram så olämpligt och kvickt! En tamråtta i bur vet jag vart jag har den så den dyker plötsligt inte upp vid mina fötter. En brunråtta kan ligga död på gatan ! Förstår ni? Går man ut ur en dörr och någon skrämmer en är det ju en reaktion att bli rädd. Om jag går ute och promenerar och en råtta springer framför mig tycker jag för det första att det är äckligt men den är så oväntad. Vet jag i stallet tex att en mus alltid kommer inspringandes har jag ju i alla fall det i tanke och vet att den kan komma fram. Ja nu blev det ju lite långdraget men skit samma.....
 
Om vi nu går till ridsporten så är det som sagt flera som är duktiga på hästar men som faktiskt är rädda samtidigt. Kan vara allt ifrån att man bli rädd för minsta lilla vift med bakben hit och dit och blir arg på hästen just pga sin egna rädsla att kanske få sig en kick eller att vara rädd i ridningen och därför banka till hästen en extra gång och hoppas den sköter sig så man slipper hamna på backen...Ja ni känner säkert igen er eller sett detta förut. Varför ska man straffa hästen för att man själv blir rädd? 
 
Det är nog inte så många som vet det men jag väljer att prata öppet om min rädsla inom ridsporten, det är inget jag skäms för eftersom jag kämpar för att få bort det! Försöker i alla fall. Hur som helst har jag ju alltid varit van vid min snälla La Venza. Nja riktigt så är det väl inte. När jag haft La Venza en tid insåg hon hur jobbigt det var att lämna kompisarna vilket betydde att hon var väldigt svår att rida ut på och när jag hade medyttare som skulle provrida åkte de hem livrädda och hörde aldrig av sig igen. Stegrande ponny som testade sina ryttare helt enkelt. Jag tog såklart tag i problemet men var aldrig rädd när hon vände hastigt eller stegrade eftersom hon alltid vetat att det är jag som är ledaren då. Värre var de för de som aldrig ridit för henne. Därimot min medryttare Emelie hade som jag inga problem med det här. Nu är detta aldrig ett problem för mig men fortfarande har jag alltid varit van vid hennes snälla envishet. Hon ville aldrig få av mig med mening men det klart det var nära ibland med avramling. Skönt att ha en snäll häst men det är just detta som är problemet! : 
 
Eftersom hon trots dessa problem varit snäll om man jämnför med hur andra hästar kan reagera. Med tanke på att hon inte bockar vanligtvis och heller inte är en studsig häst som reagerar för minsta lilla. Jag märkte det för ungefär ett år sedan när jag på praktik ridit mycket galna hästar främst uteritter. En tur jag aldrig glömmer är när vi klättrar ner för en  väldigt brant klätterbacke som är bergig och stenig och hästarna får fnatt och gasar ner. Livrädd sitter jag där då på denna "galna" häst och tänker på vad som kommer hända härnäst. Efter det var jag lite småkinkig med uteritter på dessa och hittade gärna på bortförklaringar till att slippa ridning på uteritt om tävlingshästarna skulle ridas ut. Jag såg allting som hinder framför mig. När vi skulle rida över broar och vägar var det nog jag som var räddast av mig och hästen. Något viktigt för er läsare då är att jag på något vis inte unviker uteritter för det på La Venza eftersom hon är trygg för mig.
 
Ni erfarna med busiga hästar är ju van vid detta, jag har ridit hästar som bockat och busar så men när man helt plötsligt inte har kontrollen alltid kan det vara jobbigt. Observera då också att detta gäller uteritter. Samma sak på min nuvarande praktik att jag tycker det kan vara läskigt då jag inte kan lita på alla hästar. Kan ju ta som ett exempel en dag då vi red ut och hästarna blev rädda för kossorna och galopperade ner i diket och vände snabbare än vinden och då valde jag att hoppa av och leda hem. Så man kan väl säga med denhär långa texten att jag försöker bli av med rädslan på opålitliga hästar. Känns så trist att inte våga hoppa upp på vilken häst som helst och känna sig säker. Men också viktigt att bara för att jag är rädd betyder det absolut inte att jag gör hästen på något vis illa eller bankar till bestämt med skänkeln om det inte behövs. När situationer väl händer om en häst blir rädd försöker jag fortsätta vara bestämd men tyvärr har man ju sina gränser till vad man vågar. Tanken på att krossa armen i en avramling sitter som en film i huvudet.
 
Både jag och Rebecka blev tillfrågad för några veckor sedan att hjälpa en ägare rida ut på sin unghäst i veckan som medryttarhäst vilket är en bra erfarenhet men pga min rädsla fungerade inte det och dessutom att hästen i sig var väldigt opålitlig i beskrivning så var det ett nej för både mig och Rebecka. Synd att inte fler är som La Venza då hon för mig är någon jag litar på till 99%.
 
Nu vet ni lite mer om en rädsla jag har och jag försöker träna bort detta så fort det finns tillfälle. Visst nu låter det som att jag är värsta mesen som skakar och gråter av ordet uteritt. Anledningen till varför detta uppkommit kan väl mycket väl vara dessa hopphästar jag främst ridit på praktikerna med mycket energi i. Alla vet ju att privathästar oftast är annorlunda ridmässigt men det har aldrig varit något problem för mig men det är just den där tittigheten och energin många kan ha. Genom att komma fram till sina svagheter har man redan då kommit fram en bra bit på vägen. Tråkigt med de som man märker är rädda men inte inser det och istället inte försöker göra något åt det. Min råtträdsla är betydligt bättre men fortfarande inte bra men detta med ridningen kommer jag verkligen kämpa på med nu för att ytterligare utvecklas som ryttare och bli bättre- det är det jag strävar för!
 
Detta gäller samma sak med min hopprädsla! Kan ju samtidigt flika in här hur irriterad man ständigt blir på människor som tycker man är fånig eller inte anser att man har en hopprädsla. Hopprädslan för mig beror från häst till häst. På La Venza - Ja! beror också på höjden vi hoppar. På ridskolehäst vågar jag mer. 
 
Inte alla som vågar stå för sina rädslor eller ta tag i de så jag får väl stolt vara en av de som berättar om mina rädslor och kämpar för att få bort dessa :-)
 

2013-01-14
18:40:09

Mina nästa investeringar
Ja nu när vi ändå är inne på shopping kan jag väl rabbla upp ett och annat som behöver prioteras! Första tanken blir väl då ett par dressyrstövlar!
 
För några veckor sedan innan programridningen kände jag hur knasigt det kändes när jag gick i stallgången sisådär precis innan man skulle ut till framridning. Kollar ner och upptäcket att dragkedjan har gått sönder. Ni vet när dragkedjan är i men "splittrar" sig. När jag skulle dra ner dragkedjan och upp igen som brukar fungerar ser jag att det blivit ett hack i dragkedjan så då hoppar hela draget på kedjan ut och där står jag då med knoppad och fixad häst redo att gå ut. Till min räddning kom snälla klasskompisarna och hjälpte mig så att draget hakade på kedjan igen!

Efter detta har jag tyvärr fått silvertejpat stövlarna vid hälen för att jag inte ska tappa de och jag tycker det fungerat bra som lösning. Ska lämna in dessa för ny dragkedja och ha de som slit och släng stövlar. Blir då att införskaffa ett par dressyrstövlar, pratar nu om riktiga hårda som inte sjunker ihop med bra stöd. Snyggheten är ju såklart också viktigt. Att bestämma sig är väl inte heller någon styrka hos mig. Kan ju ge ett exempel när vi äter mat i skolan att jag gärna tar hälften ris och hälften bulgur eftersom jag inte kan bestämma mig- knepigt jag vet!

Hur som helst måste man ju först och främst bestämma sig för färg. Bruna eller svarta? Lackade eller ej? Svarovski eller osmyckade? När de ska vara måttbeställda gör ju också att de går på ca 5000 kr. Summan säger ju ganska mycket att man ska tänka igenom mycket innan. Kanske man tröttnar på lackade? 

Här har vi lite alternativ! Vilken var eran favorit?

 


2013-01-14
17:18:15

Samtal

Fick för inte så länge sedan ett samtal om vem jag skulle få sitta på ikväll, glad tjej är jag i allafall!

Mer får ni veta ikväll.


2013-01-14
14:59:00

Yes i love to shop, but not your bullshit!

Just nu är jag i skolan på biologilektion…tror jag? Kanske är naturkunskap vi läser nu. Så lätt att man blandar ihop ämnerna med lärarna…! Smarthet är väl inte direkt mitt bästa ämne så jag tycker detta är ganska tråkigt. Så mycket att veta om vad som hänt tidigare för flera miljarder år sedan, nja inte i mitt intresse direkt. Har rast nu så man får väl passa på med bloggandet!

Nu när jag är stalledig finns det så otroligt mycket annat att tänka på. Att inte ha stallet inplanerat är dessutom lite jobbigt och förvirrande. Man får väl istället tänka på allt annat som behöver prioteras. Idag tex skulle det nog passa bra att åka iväg och kolla skor och plånbok. Skor behöver jag nu eftersom min uggs gick sönder nu under jul. Strejk på vintern helt enkelt. Visst får man vara med på att skor går sönder efter användning men jag fick nog ett måndagsexemplar eftersom de gått sönder tidigare i sömmen. Skulle precis lämna in de när de sprack helt då jag dumt nog sparkade på väggen och tog i lite för mycket kanske?  Hur som helst har vi dumt nog inte kvar kvittot. Annars hade problemet varit löst eftersom vi enkelt kunnat skicka iväg de till Uggstillverkarna och fått nya för jag tycker verkligen inte det är okej när 2000- kronors skor går sönder så mycket som mina gjort.

När man istället får byta över till sina converse inser man snabbt hur mycket man saknar fårskinnsfodret och allt! Känns lite trist att köpa ett par nya uggs nu så jag kommer lite på andra alternativ. Primeboots skulle man allt vilja ha…

Plånbok är jag också i stort behov av! Fick en Tiger of sweden plånbok i julklapp men jag tyckte den var lite tråkig och klumpig så vi ska in och byta den.  Får se om det blir Tiger då eller om jag lägger till pengar till en Marc Jacobs eller Michael Kors så jag kan matcha med min väska.

På tal om matchning har jag hittat sommarskor jag kan matcha till väskan!

 
 

2013-01-14
13:51:33

Måndag

Igår vart det ingen tävling för min del då Nick hade haft kolik under natten/dagen.
Det gick väldigt bra för de andra i laget vilket gjorde att vi vann denna match med 15 poäng.

Får hoppas att Nick är bra till nästa match.

Ikväll är det dressyrspecial för min del och om jag tror rätt så lär jag få Glenn.

Cenna på bild


2013-01-13
22:29:59

Lördagsmys!
Blev en väldigt mysig hästdag igår med mycket bilsittandes!
 
Först lunchfodring i stallet och sedan iväg för täckesköp och foderköp. Fodret vi skulle köpa fanns inte så det blev en sväng till nästa butik där mitt foder fanns. Har köpt krafft muskel igen med nytt försök för att kompletera muslin som långsamt nu ska vänjas in. Därefter snabbt iväg med viss tidspress till sigtuna för att hämta ett vintertäcke! Ett svart täcke med 100 g foder + hals med tillhörande 200 g liner. Utverdering får ske när vi använt det ett tag! Men kan säga att jag är väldigt nöjd. Likadant yttertyg som bucas smartex med 1700 ripstop, reflexer och v-frontknäppning- kan det bli bättre?

När vi hämtat täcket satt vi glada i bilen och styrde bilen ytterligare med en resa ut till La Venza! Vi båda glada av att träffa varandra! Pysslade om henne inför ridning men när jag böjde mig ner för att borsta benen insåg jag att saxen behövdes tas fram. Förstår inte hur en häst kan ha så grov päls på benen, aldrig stött på något värre. Eftersom La Venza har problem med mugg har det bästa fungerat för henne att klippa benen med maskin eller sax. som nu. Många låter hovskägget vara kvar eftersom det är skydd men i La Venzas fall blir det bara värre då pälsen aldrig blir riktigt torrt för henne och då gror muggen ännu mer. 
 
Tillbaka till ämnet! Klädde på henne benskydd, sadel och täcke! Hon får låna en sadel där som passar henne bra just nu eftersom jag själv inte har en passande sadel. Jag gick ner till Ridhuset där jag skrittade fram henne för hand 10 minuter och sedan hoppade jag upp och började skrittjobba henne rund i lång och låg form som gick alldeles galant! La Venza har ju vilat 2-3 veckor nu under vinterlovet så nu håller hon på att sättas igång av Eva. Allting verkar gå jättebra och hon var väldigt fin och mjuk. Ryggen var betydligt finare och uppvilad vilket man kände direkt i stegen.
 
Fokuserade låg och rund hela passet med låga krav. Mycket skritt jobb men det blev även en del trav. Kunde inte låta bli att öka lite när jag vände snett igenom. När man fick känna det där underbara svävmomentet man inte ofta känner så kan man ju inte bli annat än lycklig. Nu tog vi det ju väldigt lugnt under passet men hon var i väldigt fin form. Något jag får träna på är ju det med mina armbågar, måste verkligen få de i en bättre position så jag kan vara stadigare och mer bestämd i min ridning på La Venza för ibland bli det så att hon gärna vill bestämma lite själv så jag behöver verkligen få ridningen mer strukturerad och planerad. 
 
Det blev ungefär 15 minuters ridning i arbete och så blev det fram och avskrittning för hand såklart! 
 
Efter flera timmars åkande denna lördag var jag lyckligare än någonsin :-)


Photo: Världens underbaraste La Venza! ♥ efter ett lugnt pass i ridhuset!
Photo: Världens bästa! ♥

2013-01-13
22:02:56

Bildminnen 2012!
 
 
Haningebygden LC:1 & LC:2
 
Min andra lokala tävling på La Venza i Div III.
Bästa ritten i laget och placering inviduellt samt en andra placering med laget! Detta var nog årets bästa dag!
 
 
I finalen vinner mitt lag div III Årsta Runsten! Ärevarv & fina segertäcken.
 
 
Falsterbo horseshow med min fina vän Cornelia! Ja en del shopping blev det väl...
 
Bytt box till en lugnare plats, där La Venza trivs bättre!

Första knopparna på La Venza under våra två år! Nu när manen  är tunnare, tidigare har det inte gått!

Tävlingsfix med Rebecka som hjälp! Något som betytt väldigt mycket!

Praktik och träningsvecka hos bästa Emelie Brolin! Med bästa Sofia & Rebecka! Mycket magknip av skratt men även träningsverk! En vecka som också varit otroligt lärorik och viktig för mig.
 
Direkt från brolöten vidare till LB på botkyrka och på söndagen blev det omgång 2 med Div II där vi knep hem en tredjeplacering och därmed vidare till hemmafinal!
 
Rebecka och jag började praktisera på Jursta gård!
Globen shopping!
 
Det blev minsann inte bara hästprylar 2012!
 
Ett väldigt roligt och lärorikt pass på fina Jum Jum! 
 
La Venza åkte till Ekerö under tiden vi var bortresta, Hon är kvar där ett tag till :-)
 
Programridning på fina Silver! 63%. Helt okej! 
 
Kiruna över jul!
 
 

2013-01-13
21:40:27

Hej här är jag!
Hejsan! Dethär bli alltså mitt första riktiga inlägg här i bloggen, kul! Vissa av er har säkert läst mina tidigare bloggar om La Venza. Jag heter Johanna, går i 2:an i gymnasiet i hästinriktning. La Venza är min foderponny som jag nu haft i 2,5 år. Hon är en envis ponny som har sitt humör- precis som jag! Vi är väldigt lika varandra vilket ni säkert kommer märka!
 
I det korta hela började allt med La Venza som att ha en sommarponny men de flesta vet nog hur lätt det är att bli fäst vid en häst. Här står vi nu, efter mycket arbete, tårar och glädje kan jag vara en stolt fodervärd till La Venza! Ifrån hobbyryttare och skogsmulle till ett ekipage som vill utvecklas och träna för att bli bättre. Tack vare underbara tränare och vänner som hjälpt mig i regn och solsken!
 
Vi satsar inte på att komma till eliten, vi satsar på att bli ett ännu bättre team och framförallt ha roligt och lära oss så mycket som möjligt. En ponny med härlig utstrålning som man lätt känner igen! Hoppas ni fortsätter läsa min blogg på detta nya spår med min vän Rebecka- som även hon har erfarenheter av La Venza. 
 
Det blir väldigt mycket ridning för min del här på bloggen så jag kommer framförallt sträva efter att bli bättre på att utvärdera mina pass. Ni kommer få läsa mycket om min vardag med La Venza men utöver det rider jag med skolan på Botkyrka ridsällskap, Specialdressyr på Farsta Ridskola och även på fritiden på Ågesta ridskola. 
 
 

2013-01-13
10:22:32

Stockholmscups match

Idag är det dags för årets första Stockholmscups match på hemma plan. Idag är det Farsta vi möter, ska bli spännande!

Jag ska rida på Nick som jag tävlade förra söndagen, idag är mitt mål att rida på över 54 % då Nick inte brukar få så bra betalt inne på dressyrbanan samt tt jag inte har ridit honom så mycket så har jag inte så höga förväntningar.


2013-01-12
15:04:14

Just det...
Jag håller på att fixa lite med bloggen så har min design från min gamla blogg då jag ska använda min mall därifrån .

2013-01-12
15:03:02

Special idrott 9/1
I onsdags var det första dagen med special idrotten för terminen. Med special idrotten är vi på Farsta ridskola och rider och som tidigare termin fick jag rida på underbara svarten.
 
Precis som förra terminen fortsatte vi med alla övergångar, i onsdags kollade vi även på hästen form,när är den lösgjord och eftergiven? är den lösgjord när den är eftergiven?  var såna saker vi kollade på samt vad eftergiven och lösgjord är samt hur man kanse om den är eftergiven och lösgjord.
 
Vi började med att rida fram självständigt i 20 min, jag började med att rida fram i en helt fri form där jag endast fokuserade på att han gick fram när jag skänklade och att han stannade när jag tog i tyglarna. Jag fram på detta sätt då jag tycker han blir bäst av att han fått jogga igång genom hela kroppen utan några krav.
 
Efter ca 10 min började jag plocka upp honom i formen, gjorde en mängd halter från skritt där jag i halten väntade tills jag fick en eftergift innan jag gjorde halt igen och så gjorde jag med ca 3-4 skrittsteg i mellan halterna vilket oftast får dem väldigt lyhörda för både skänkel och förhållande hjälper. Varför jag väntar i halten tills jag får en eftergift är helt enkelt därför att hästen ska veta att jag vill att den ska jobba och för att få med bakbenen, väntar man ut hästen i halten är det lättare att komma fram i en bättre skritt där bakbenen är med och kan därmed göra en bättre halt därefter. Och i skritten emellan halterna ska vara aktiv nästan som om hästarna går på glödande kol för att de ska bjuda in i halten. I halten om hästen tar upp huvudet och stretar emotbetyder det att hästen är lång och inte har bakbenen med sig då kan man korrigera genom att rygga hästen.
 
Efter framridningen började vi prata om lösgjordhet och eftergift hos hästen. Vad betyder det när hästen är eftergiven och lösgjordhet egentligen?
 
Man tänker nog att en eftergiven och lösgjordhäst är samma sak,med en häst som är eftergiven har man ett stöd i bettet dock att bakbeneninte är så jätte aktiverade alltså att den går med böjd nacke med stöd och man kan ge eftergift utan att tappa formen. Så var det jag förstod det som, sedan får ni jätte gärna komma med invändningar om det är fel eller liknande. Men en lösgjord häst har man arbetat bakifrån genom ryggen och fram till bettet,den går alltså med bakbenen under sig, höjd rygg och et stöd i bettet. Man kan kontrollera att hästen är lösgjord genom att flytta ut bakdelen samtidigt som hästen bibehåller formen.
 
Därefter fortsatte vi med att jobba hästarna i lång och låg form där "limpan" skullefå komma upp och arbeta. Jag hade väldigt svårt med att få Svarten lång och låg då han inte drev och var framme för skänklarna samt att han har väldigt svårt för att ta stödet på bettet och sträcka ut halsen och ryggmusklerna.
 
En grej vi pratade om var även hästar som är väldigt oliksidiga och "faller" innåt eller lägger sig i en specifik tygel och trycker mot den, då skulle man korta motsvarande tygel för att korta den andra sidan och driva på med vänster (innerskänkeln) tills man kände att man fick stöd på den tygeln eftersom hästen har svårt att ta stöd i den. T.ex. En häst som hänger sig i vänster tygel så rider man upp på höger tygel tills man får stöd i den innan man ställer om i vänster för att kunna rida den sidan kort.
 
Svarten är en en häst som hänger sig i vänster sidan så därför fick jag tänka tänka mycket på att korta ytter och driva med inner för att sedan ställa över. Och resultat blev super speciellt galoppen, fick nämligen kommentaren "nu saknas bara kandaret och fracken"
 
Jag var i vilket fall väldigt nöjd med ridpasset dock vart han väldigt sur på mig i slutet då jag nog krävt alldeles för mycket under passets gång samt att han och jag nog var lite trötta.
.
bildlånad från google på Svarten
 

2013-01-11
22:11:20

Tisdag 8/1 pass2
Efter en lång prommenad med johanna på ca 1,5 timma uti mörkret och kylan var det dags för mitt andra pass i Tisdags. Valde relativt långt bak men hade både Glenn & Nick att välja på som jag troligtvis hade att välja mellan på stockholmscupen. Så eftersom jag red Glenn på måndagen tänkte jag att jag tar Nick så väljer jag vem av dem efter det.
 
Vi började passet med självständig framridning där jag red många halt övergångar från både skritt och trav främst för att få med bakbenen så att jag kunde få fram honom. Red lite sidvärts samt flyttade bogarna för att få honom loss i sidorna och känna att han tog båda skänklarna. Dock var ju den främsta tanken att få fram honom. 
 
Efter en stund började vi övningen med att lägga volt vid hörn bokstäverna rida öppna längst ena långsidan och sluta längst med andra, red någon diagonaloch fortsatte med övningenmed volt, öppna och galopp osv.
 
lektionen gickväldigt bra, Nick var riktigt framme och jag kunde rida honom lång och låg utan att han var lång på det lååånga sättet.Han kändes väldigt fin och framme för skänkeln. 
 
Nu taggar vi till på Söndagdå blir det min första hemma match mot Farsta på Nick!
 
tyvärr bild i repris

2013-01-10
21:32:21

Tisdag 8/1 pass 1

I tisdags förmiddag red jag med skolan som vanligt. Vi markarbetade, jag på Grynet.

I början under framridningen var hon bokstavligt talat hemsk, det gick inte ställa igenom, flytta för någon skänkel, hon var så stark och springig men gick ändå inte fram för skänkeln.

Trots lite bråk med tvärnitar och studs fortsatte jag med mitt. Jag försökte göra många halter och övergångar för att fånga upp bakbenen som var i Kina. Efter att vi börjat arbete med själva övningen och jag verkligen var tvungen att få henne böjd och ställd började det hända saker. Vi red på dog leg där vi skulle rida med hästen ställd och rida upp på yttertygeln. Under hela passet tänkte jag mycket på att hon verkligen skulle få ut halsen och börja arbeta med ryggen då Grynet är en sådan häst som gärna blir kort och ihop knycklas i halsen där man tror att hon går super fint medan bakbenen inte alls är med.

Men traven vart riktigt bra, dock är galoppen mycket svårare då hon blir lång och det känns som om att hon går på bogarna.

Men jag är nöjd med tisdagens första pass där resultat var väldigt stort jämfört med början av passet.


2013-01-10
15:43:53

Dressyrspecial 7/1

I måndags var det dags för terminens första dressyrspecial på hästen Glenn.

Vi började passet med att rida fram hästarna långa och låga på volten för att verkligen få dem att komma igenom ryggen. Glenn är ju en sådan häst som knäcker av i nacken så fort man tar i tyglarna men tänkte mycket på att halsen verkligen skulle ut och han skulle trampa på framåt samt bibehålla den långa och låga formen i övergångarna. Ibland gick det och ibland stretade han emot när jag inte drev tillräckligt in i övergången.

Efter ett tag red vi en övning där vi red öppna längst med långsidan vänder in på medellinjen, byter varv och rider sluta längst med långsidan för att sedan vända upp på medellinjen igen och rida halvt igenom och rida samma övningen igen. I hela övningen låg fokus på att hästarna skulle vara långa och låga hela tiden. Efter ett tag fick jag bekräftelse om att han var lösgjord och eftergiven då han blev självgående.
I slutet av lektion samlade vi dem så mycket det bara gick och red runt fyrkantsspåret för att göra det enkelt för hästarna när de inte brukar gå så samlat.

Jag är nöjd över lektionen då jag hade en bra känsla och hästen vart självgående samt väldigt lyhörd på mina hjälper.


2013-01-06
17:29:28

V. 2 tränings upplägg
Imorgon börjar skolan igen tråkigt nog men det blir nog ganska skönt att komma tillbaka i rutinerna igen. 
Denna termin ska jag se till att inte ha massa onödiga saker att lägga energi på såna saker jag inte engagerar mig i. Det blir att satsa på betygen som det troligtvis inte kommer bli något av men det är ju ett försök att skriva det.
Jag ska börja engageraoch lägga tid på sånt som jag tycker är kul och behöver.
 
 
Eftersom jag har börjat träna igen så tänkte jaglägga upp ett litet träningsschema förkommande vecka.
 
Måndag: Träningscykel 15 min + Ridning + styrka
Tisdag: Träningscykel 15 min +ridning x2
Onsdag: Springa 2,5 km+ styrka + rida
Torsdag: Praktik och VILA
Fredag: springa 2,6 km + styrka
Lördag: Styrka+ springa 20 min
Söndag: VILA
 
Änså länge tränar jag inte så längaperioder då jaginte har den konditionen utanjag tränar fler gånger under endag i korta intervaller för att orka mer och nå bästa resultat. Skulle jag börja träna så hårt jag gjorde i sommras skulle jag troligtvis få massa skador och ha ont överallt. Dessutom försöker jag ha vila 2 dagar i veckan och gärna i slutet av veckan så jag orkar den kommande veckan.  Jag försöker även ha en - två dagar där jag tränar lite intensivare.
 
 

2013-01-06
14:58:43

Ledig dag
Igår var det en helt ledig dag för min del, inga hästar stod på menyn vilket faktiskt för engångs skull var riktigt skönt om man får säga så.
 
Idag dock knatade jag upp för tidigt för att vara sista dagen på lovet för idag var det nämligen KM dressyr sista omgången. 
Eftersom man lottar hästar hade jag turen att dra sista lotten vilket gjorde att jag fick välja häst sist. 
Jag hade Don Pedro, PG, Baylie, Cenna,Nixie och Pinnen att välja på,inga bra hästar att gå in och tävla dressyr på. Mensom tur var var det en annan tjej som var snäll och bytte häst från Nick till Nixie vilket gjorde att jag tog Nick.
Nick är en häst som är väldigt lååång och lägger sig bakom lod vilket gör det svårt att fånga de där bakbenen på honom.
Under framridningen red jag många halter och övergångar för att få hon lyhörd på mina hjälper och hitta de där bakbenen. 
Väl inne på bananblev han väldigt seg men det kändes ändå okej ävenfast det blev en hel del missar så som felridning och slarv vilket ledde till 59,69 % och en 6:e plats. 
 
 
 
Bjuder på en film när jag hoppar 1,20 på honom.
Jag är den första som hoppar med lila tröja.

2013-01-04
15:39:10

Jan. 04, 2013

Jisses så trött jag är!

Just nu är jag på väg hem från stallet (praktiken) där jag har jobbat idag. Började ju som jag tidigare skrev att jag försov mig så jag blev en timma sen men släppte ut två hästar och satte därefter igång med mockningen. Hann dock inte så långt då jag skulle ta in Bert och börja fixa honom åt Anna. Efter det började jag mocka alla 10 boxar vilka var så skitiga, var klar vid halv 1 med hela stallet. Skrittade därefter ut på Gemini i solen och fortsatte sedan med att släppa in alla hästarna igen innan det var dags att åka hem.

Imorgon blir det en välförtjänt hemma dag och sova länge!


2013-01-04
08:06:01

4 JANUARI

Oturs dag kan man säga, eller den har ju precis börjat så förhoppningsvis kan den bara bli bättre..

Började med att försova mig vilket händer väldigt sällan, går upp fixar mig till nästa tåg, skyndar till bussen som kommer TIDIGARE, missar den får ta nästa som tur är missar jag inte tåget men väl framme i Älvsjö så är tåget försenat vilket gör att jag missar bussen i västerhaninge som bara går 1gång i timman. Kunde morgonen blivit bättre? JA. Hatar sånt här och tycker synd om Anna som räknat med mig.


2013-01-03
18:43:38

2012
Otroligt skönt tycker jag att det är att 2012 är över,för min del har det varit ett väldigt tufft år med vissa ljuspunkter.
 
Januari

Året började med att jag, min lillebror och min mamma flyttade hem till mormor morfar pga ekonmiska problem. Ändå spenderade jag väldigt mycket tid i stallet och red en hel del för det mesta på ponnyn Grynet. Jag var fortfarande skötare på Fenja och Prim vilket betöd att jag var mycket ute på sjövreten.
Jag hjälpte till med Räkan i en månads tid.
 
Februari
 
Jag fortsatte under februari att rida mesta dels på Grynet, fram tills dess att honvart behandlad isina framknän. Paniken uppstod då för mig vem jag skulle tävla allsvenskan på, som tur var fick jag testa på Bönan i en dressyr special även fast det vart massa bråk så fick jag fortsätta med honom. Jag startade även min första tävling för året en träningstävling på Saga en LC:1 som jag red ihop 65,18% vilket räckte till en andra eller tredje plats har jag för mig. Började äventräna mer kondition och styrka.
Mr bean för 2 veckor sedan, bästa ponnyn <3
första lektionen med bönan FOTO: Maja Norin
 
Mars
 
Jag utvecklades mer och mer med bönan och hittade mer och mer knappar på honom. Vi red programridning med skolan där jag fick Bönan och red ihop 66,66 %
Var i Norrköping med klassen och tog fyrhjuling körkort. Jag var även hästvakt åt Johannas La Venza.
 
April:
Jag gjorde LB:2 debuten med Bönan där jag även var väldigt nervös då vi skulle få reda på om man fick vara med i allsvenskan, gick det bra på tävlingen = allsvenska.Tur hade jag i alla fall och red ihop 61,3% vilket räckte till en vinst vilket även resulterade i att jag fick starta allsvenskan!
 
Jag red även mina bästa ridpass på bönan där hankändes så jäklia fin, går inte att glömma!Älskade herr böna!<3
 
Jag startade även min första lokala tävling vilken jag var så nervös på att jag inte kunde rida nätt och jämnt.
Andra starten var mycket bättre i lagklassen dock var det fortfarande inte bra.
 
Maj
 
Jag fortsatte träningen med Mrbean och red min andra allsvenske omg på Siggesta, vilket var väldigt roligt då andra klassenred jag ihop 61,43 % och låg placerad fram till de sista ryttarna.
 
 
Det var den svåra vänster sidan som jag inte kunde rida igenom ordentligt.
Jag vart så deprimerad efter den tävlingen då det var min absolut sista riktiga ponnytävling trodde jag.
 
Juni
 

Började rida på Grynet igen då hon äntligen var frisk. Fick dessutom starta henne på hennes första lokala tävling på hemma plan. Dåligt gick det mendet var bara att tänka på att det var hennes första riktiga tävling utomhus dessutom!
Jag fick även äran att starta La Venza en lokal tävling vilket såklart var riktigt roligt där jag hamnade 1 utanför placering med 61,48%
 
 
 

2013-01-01
18:27:00

1/1-2013
Eftersom jag har varit hästvakt under en period här i slutet av året så fick jag en lektion av hästägaren för Anna Nilsson.
 
Jag började som vanligt stalldagen med att mocka och fixa klart i stallet innan det var dags för att ta in och fixa i ordning inför lektionen. Johanna var med under dagen ochagerade fotograf vilket var väldigt roligt. 
 
Vi borstade, lindade och sadlade innan det var dags att gå ut och värma upp innann lektionens början. Väl ute i Anna och jag berättade lite vad jag tyckte och kände samt vad jag ville få ut av passet. Därefter satte vi igång med skritt och trav övergångar främst för att få henne att lyssna på mina hjälper samt att få henne mellanhjälperna och lösgjord. Därpå red jag några skänkelvikningar åt båda håll där jag i höger varv hittade bra linjer och bra tvärning medan i vänster varv blev det svårare då hon inte bjuder vilket gör att det blir vingligt och jag kaninte hitta samma tvärning. Detta beror främst på att vänster varv är hennes svåra och svaga sida. 
 
Efter en kort paus på började jag galopparbetet där hon gärna drar mig ur sadeln, blir lång och ilar på vilket gjorde att jag fick tänkapå att verkligen sätta mig på sittbenen och sitta emot samt rida ihop.Vänster varvet kändes bäst då jag verkligen kunde korta ihop henne. Dock var jagtvungen att vara väldigt snabb i fingarna för att hela tidenröra på bettet så hon inte drog ifrån mig vilket var likadant i höger varvet där hon blev mycket rakare ochdrog ifrån.
 
Jag är väldigt nöjd ändå då jag inte ridit henne så himla mycket.
 

 

2013-01-01
11:02:46

Nyårsdagen

Hej, hoppas alla hade ett bra nyår med massa kul och hoppas alla får ett bra 2013!

Idag är det ju dags för uppstart av bloggen så jag ska försöka fixa ihop en årsresume av det gångna året samt mina mål för 2013. Men först ska jag nu åka till stallet där jag har hand om en familje kompis häst.